Egy legfrissebb beszámoló szerint, a brit állami egészségügyi szervezet, az NHS kórházaiban és idősotthonaiban, megdöbbentően méltatlanul bánnak a gondozásra, ápolásra szoruló, kiszolgáltatott emberekkel.
Az egészségügyi államtitkár Jeremy Hunt csak annyit mondott a kórházi betegek bántalmazásáról szóló jelentésre: „megdöbbentő és tragikus”.
A betegek védelmi egyesületének véleménye szerint, a tanulmány a brit betegellátás számtalan pozitívuma mellett feltárja annak sötét oldalát is, nevezetesen, a kiszolgáltatottakkal szemben alkalmazott megalázó és sokszor kegyetlen módszereket alkalmazását.
A kirívó esetekről szóló, „Kórházi történetek” címmel megjelent tanulmány 13, főként idősebb betegekkel szemben elkövetett orvosi gondatlanságról, és a személyzet hanyagságáról szól, melynek következtében a betegek közül, többen elhaláloztak.
A jelentés külön foglalkozik az NHS kórházban elhunyt 15 éves, szívasztmás fiú, Lauren Hughes esetével, aki ez év májusában halt meg, mint utóbb kiderült, szintén „a nem megfelelő kórházi ellátás” következtében..
A fiú édesapja azóta sem érti a történteket, nevezetesen: hogyan halhat meg egy amúgy teljesen egészséges fiatal, ráadásul, kórházi kezelés közben.
A brit egészségügyi bizottság már több ízben indított vizsgálatot, az egyes kórházakban tapasztalt magas halálozási ráta ügyében. Évekkel ezelőtt a Guardian című brit napilap egy egész listát közölt a szívbetegek halálozási arányáról melynek alapján több kórház ellen indítottak eljárást.
(Rónaszegi Judit - Press Tv nyomán)