Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség főigazgatója szerdán nyilatkozatban szólította föl a lengyel és az uniós vezetőket, hogy segítsenek megváltoztatni a kóser mészárszékeket betiltó lengyel alkotmánybírósági döntést.
Andrzej Seremet lengyel főügyész a nyáron vetette fel, hogy az állatok elkábítás nélküli leölése ellentmond a lengyel állatvédelmi előírásoknak. Keddi médiajelentések szerint a varsói alkotmánybíróság elfogadta ezt az álláspontot, és alkotmányellenesnek minősítette, hogy a kormány rituális okokból kivételt engedélyezett az elkábítási kötelezettség alól. Ezért a kóser vágást a jövő évtől be kell tiltani Lengyelországban.
A zsidó kóser vágással megegyezik a muszlimok gyakorlata: ők "halalnak" nevezik az étkezésre szánt állat vallási előírások szerinti levágásából származó húst. A zsidó és a muszlim vallási előírások tiltják az állat elkábítását.
"A kóser mészárszék a zsidó élet fenntartásának lényegi eleme, és betiltása nem csupán a lengyel zsidóknak jelent sérelmet" - nyilatkoztatta ki Margolin rabbi.
Jelenleg az Európai Unióban általános szabály, hogy az állatot a levágás előtt el kell kábítani, ez alól azonban lehetséges a kivétel vallási okokból. Ezen túlmenően jövő év január elsején - tehát a lengyel alkotmánybírósági döntésben megszabott határidővel azonos időpontban - életbe lépnek azok a közös uniós szabályok, amelyek a kóser és a halal hús előállítására vonatkoznak. A tagországok azonban szabadon eldönthetik, hogy alkalmazni kívánják-e ezeket az uniós előírásokat.
Jelenleg több európai országban - így Svédországban, Hollandiában, valamint a nem EU-tag Izlandon, Norvégiában és Svájcban is - elvben tiltott a kóser vágás.
(MTI nyomán)