138 igen, 9 nem szavazattal és 41 tartózkodás mellett az ENSZ közgyűlése megszavazta a Palesztin Nemzeti Hatóság kérését: Palesztina mostantól az ENSZ 194., tagsággal még nem, de megfigyelői státusszal rendelkező állama. Palesztina-szerte fesztiválhangulatban ünnepelnek az emberek.

New Yorkban magyar idő szerint 21 óra után ült össze az ENSZ közgyűlése a Palesztin Nemzeti Hatóság azon kérésének megszavazására, hogy a világszervezet ismerje el Palesztinát tagság nélküli, megfigyelői státusszal rendelkező államként. A közgyűlés történelmi érdekessége, hogy pontosan 65 évvel ezelőtt, 1947-ben is november 29-én ült össze az ENSZ közgyűlése és szavazta meg a két állam, egy rab és egy zsidó állam létesítését a történelmi Palesztina területén.
Az ENSZ-közgyűlés megnyitása után a szudáni képviselő arab nyelven ismertette a Palesztin Nemzeti Hatóság kérésének lényegét, majd Mahmúd Abbász palesztin elnök emelkedett szólásra. A palesztin elnök szónoki emelvényre lépését hosszas tapssal kísérte a közgyűlés küldöttsége. Mahmúd Abbász elöljáróban ecsetelte az elmúlt napok tragikus eseményeit, az izraeli hadsereg által a Gázai övezet ellen végrehajtott támadásokat, otthonok lerombolását, a polgári lakosság legyilkolását.

A palesztinok békét akarnak, s mi most ezért vagyunk itt. Abbász beszéde folytatásában visszatért 1948-ra, amikor a palesztin nép jelentős részét az izraeliek elűzték az otthonaikból, szülőföldjükről és településeikről, majd százezrek kerültek menekülttáborokba, ahol a legtöbbjük és leszármazottjaik ma is élnek. Azért fordultunk kérésünkkel az ENSZ-hez, mert mi hiszünk a békében, hangsúlyozta Abbász. A nemzetközi közösség az utolsó lehetőség arra, hogy hogy megvalósítsuk a két államot a két népnek elvét, mondta a palesztin elnök.
Mahmúd Abbász ezután szólt a megszálló izraeli telepesek fajvédő gyakorlatáról, az őslakos palesztin lakosság állandó zaklatásáról, kisemmizéséről. Elég volt az ellenségeskedésből az agresszióból és a megszállásból! Ezért vagyunk ma itt, mondta Abbász a jelenlevők tapsa közepette. A leendő palesztin állam betartja az ENSZ előírásait és a nemzetközi emberi jogokat, hangsúlyozta Mahmúd Abbász, majd végül kérte az ENSZ tagállamaitól, hogy szavazzák meg a Palesztin Nemzeti Hatóság kérését.

Ron Prosor Izrael ENSZ-nagykövete válaszbeszédében azzal vádolta a palesztin elnököt és a palesztinokat, hogy mostanáig nem hajlandók elismerni Izraelt, mint a zsidó nép nemzetállamát.
A közgyűlés végül 138 igen, 9 nem szavazattal és 41 tartózkodással megszavazta a palesztinok kérését. Palesztina településein ezekben a pillanatokban is tömegek ünneplik a diplomáciai győzelmet.


Az ENSZ döntését ünneplő tömeg Rámalláhban
Hering József – Kuruc.info