Huszonheten haltak meg az amerikai Newtown általános iskolájában lezajlott lövöldözésben. Az iskolába egy fegyveres hatolt be két fegyverrel. Az egyik szemtanú szerint legalább száz lövést adott le. A sérültek számáról egyelőre nincs információ. A szomszédos Danbury kórházában három különösen rossz állapotú sérültet ápolnak, akik a lövöldözés során sebesültek meg.
A rendőrség magyar idő szerint pénteken délután három óra negyven perckor érkezett ki a newtowni iskolához. A támadót a CNN hírtelevízió információi szerint az egyik tanteremben lőtték le. A hírcsatorna szerint a tettes egy Glock és egy Sig Sauer márkájú fegyverrel hatolt be az iskolába.
A Hartford Courant helyi napilap meg nem erősített források alapján több halottról és több tettesről számolt be még a rendőrség sajtótájékoztatója előtt. A lap értesülései szerint a fegyveres az iskola központi tanári szobájába hatolt be. Az azzal szomszédos irodában egy áldozatot találtak a rendőrök, akit több sebből vérzett.
1. frissítés: Alsó tagozatos, 5 és 10 év közötti kisgyerekek közül került ki az áldozatok többsége Newtown amerikai kisváros általános iskolájában történt lövöldözésben - közölte a helyi média pénteken.
A szemtanúk szerint a lövöldöző az egyik tanuló apja volt, aki szintén meghalt, egyelőre tisztázatlan körülmények között. Az amerikai hírügynökség szerint általános iskolában még nem volt ilyen vérengzés az Egyesült Államok történetében.
Egy meg nem nevezett hivatalos forrás megerősítette, hogy 27-en haltak meg, köztük 14 gyerek. A környék iskoláit bezárták.
2. frissítés: A megölt anyja fegyvereivel gyilkolt az ámokfutó
Értesülések szerint nem volt bűntársa a newtowni mészárlás feltételezett tettesének, az ámokfutó nem volt büntetett előéletű, bátyja szerint személyiségzavarokkal küzdött; egyik osztálytársa pedig zárkózottnak és rendkívül okosnak írta le a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva.
A connecticuti iskolai vérengzésről még mindig kevés hivatalos információ látott napvilágot, az amerikai média általában saját értesüléseire hagyatkozva próbálja összeállítani a képet a kegyetlen bűntényről.
Értesülések szerint egy húszéves, Adam Lanza nevű férfi oltotta ki 26 ember, köztük 20 kisgyerek életét a newtowni általános iskolában pénteken. Paul Vance connecticuti rendőrfőnök nem árulta el az ámokfutó nevét, de annyit elmondott, hogy nem volt bűntársa. Más részletekről nem tájékoztatta az újságírókat, s hangsúlyozta, hogy a rendőrségi vizsgálat hosszadalmas lesz. A meggyilkolt gyerekek és tanárok holtteste még mindig - fél nappal a vérengzés után - a bűntény helyszínén van. A szülők sem láthatták gyerekeik holttestét, az azonosítási eljárásra a későbbiekben kerül sor.
A CNN úgy értesült, hogy Adam Lanza nem büntetett előéletű. Az első információk arról szóltak, hogy 24 éves bátyja, Ryan Lanza vitte véghez az iskolai vérengzést. A tévedést egyes sajtójelentések azzal hozzák kapcsolatba, hogy a tettesnél állítólag bátyja személyi okmányai voltak. Ryan Lanza a Facebookon értesítette a nyilvánosságot arról, hogy nem ő a tettes.
Rendőrségi források szerint Ryan Lanza állítólag azt mondta a bűnüldöző szerveknek, hogy öccse személyiségzavarokkal küszködött, "kissé autisztikus volt", és édesanyjával élt együtt (híradások szerint az anyát holtan találták saját lakásán, feltehetően Adam fia ölte meg őt is).
Korábbi hírekkel ellentétben a tettesnél - aki feltehetően végzett magával az iskolában - nem négy, hanem három fegyvert találtak. A CNN úgy tudja, hogy mindhárom fegyver a megölt édesanya, Nancy Lanza nevén tartották nyilván.
A CNN megszólaltatta Adam Lanza egykori általános iskolai osztálytársát, aki egyben szomszédja is volt a feltételezett tettesnek Newtownban. A nő szerint Adam Lanza zárkózott és általában magányos volt, de nem erőszakos. Különcnek, rendkívül okosnak, "zseninek" írta le volt osztálytársát, akivel azonban évek óta nem találkozott.
3. frissítés: Az EU-tól kezdve Iránig mindenkit megdöbbentett a vérfürdő
A Külügyminisztérium sajnálattal értesült az Egyesült Államokban történt tragikus eseményről, amelynek során egy ámokfutó 26 embert, köztük 20 kisgyermeket lőtt agyon helyi idő szerint péntek délelőtt. A tárca együttérzését fejezi ki a hozzátartozóknak - közölte Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője.

Adam Lanza, a gyilkospalánta egy 2005-ös képen
Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője brüsszeli közleményében leszögezte, hogy sokként érte a lövöldözés híre. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke borzalmas tragédiának nevezte, hogy az ámokfutásnak reményteljes, fiatal életek estek áldozatul. Több EU-tagország vezetője is kifejezte részvétét az Egyesült Államokban történtekkel kapcsolatban.
Irán is elítélte az ámokfutást
Irán elítélte szombaton az amerikai Connecticut államban az előző nap történt ámokfutást, amelynek 20 kisgyerek és hat felnőtt esett áldozatul. A külügyminisztérium szóvivője Teherán nevében részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.
Az iráni külügyi szóvivő arra kérte "az amerikai társadalmat, hogy vegyen részt abban a mozgalomban, amelynek célja mindenütt a világon megállítani az ártatlanok elleni háborúkat, ártatlanok lemészárlását".
"Nincs semmilyen különbség a Gázában vagy az Egyesült Államokban, Afganisztánban, Pakisztánban, Irakban vagy Szíriában fegyveres akcióban megölt gyerekek között, a terrorizmus minden formája elítélendő, bárhol is történjék" - tette hozzá.
Iránnak és az Egyesült Államoknak már több mint 30 éve nincs diplomáciai kapcsolata egymással. Washington rendszeresen azzal vádolja Teheránt, hogy terrorista szervezeteket támogat, és hogy atombomba kifejlesztésén dolgozik. Irán viszont rendszeresen elítéli az Egyesült Államokat amiatt, hogy katonailag jelen van és akciókat hajt végre a Közép-Keleten.
Gyöngyösi Márton mély megrendüléssel fogadta a brutális iskolai mészárlás hírét
A Jobbik mély megrendüléssel fogadta az amerikai Connecticut államban történt brutális iskolai mészárlás hírét, amelynek 20 kisgyermek és 6 felnőtt esett áldozatul. Mint legutóbb az Izrael által elkövetett, több mint 150 gázai civil, köztük több tucat kisgyermek életét követelő terrorakciónál, a Jobbik most is felemeli a hangját az ártatlan életeteket követelő terrorizmus és ámokfutás ellen, amelynek minden formáját elítéli. Mélyen együttérzünk az áldozatok családjával és hozzátartozóival - írja a Jobbik külügyi kabinetjének vezetője, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke.

A mészárláshoz használt fegyverek
4. frissítés: Indíték: a rendőrség még hallgat, de állítják, "nagyon jó" bizonyítékra bukkantak
A rendőrség "nagyon jó" bizonyítékra bukkant a newtowni iskolai ámokfutás indítékával kapcsolatban, de egyelőre nem hozza nyilvánosságra - közölte a connecticuti rendőrség egyik illetékese szombaton.
"Nyomozóink remélhetőleg képesek lesznek teljes képet alkotni arról, hogy hogyan és - ami sokkal fontosabb - miért történt ez meg" - mondta egy sajtótájékoztatón Paul Vance hadnagy. A rendőrtiszt nem árulta el, mi ez a bizonyíték, viszont elmondta, hogy a gyilkos Adam Lanza erőszakkal hatolt be az iskolaépületbe, mert nem akarták beengedni. Azt nem mondta meg, hogy ez miből derült ki. A The New York Times viszont szombaton azt írta, hogy az igazgatónő maga nyitotta ki neki az ajtót.
Lanza édesanyja, akit szintén megölt, a rendőrség szerint "mohó fegyvergyűjtő" volt. Nem csak Sig Sauer és Glock típusú pisztolya volt, hanem Bushmaster .224 M4 típusú, katonai stílusú gépkarabélya is. Adam Lanza ezek közül választotta ki az ámokfutásnál használt fegyvereket. Az asszony gyakran járt célba lőni a fiaival - mondta el egy ismerőse.
A lövöldözés mintegy húsz percen át zajlott. Amikor elkezdődött, a 700 fős iskola egyik gondnoka végigrohant a folyosókon, és figyelmeztetett a fegyveresre, valaki pedig bekapcsolta az iskolarádiót, amelyen keresztül hallani lehetett a káosz hangjait. A tanítók jól-rosszul próbálkoztak a gyerekek megmentésével: egyesek bezárkóztak az osztálytermükbe, mások a mosdóban rejtették el őket, a könyvtáros a könyvraktárban barikádozta el az olvasókat. A szemtanúk szerint a pánikba esett kicsik közül többen összehányták magukat. Az egyik oktató azzal próbálta megnyugtatni őket, hogy próbariadóról van szó.
A rendőrséget pénteken 9.30 óra körül értesítették, s mind a szolgálatban lévő, mind a pihenő rendőrök azonnal a helyszínre siettek. A behatoló csoportok több ablakot betörve jutottak be, és a helyszínt biztosítva evakuálták a gyerekeket.
Az események láncolatának összeillesztése még mindig tart, de az áldozatokat már elvitték a tetthelyről, és megtörtént az azonosításuk. Newtown lakói péntek éjjel több helyen is összegyűltek és közösen gyászolták meg az áldozatokat.
Vasárnapi frissítés: A gyilkos mindenkit több lövéssel végzett ki - a gyerekek mindegyike 6-7 éves volt
Azonosították a halottakat a pénteki amerikai iskolai mészárlás helyszínén. Kiderült, hogy a tettes hidegvérrel, egyenként több lövéssel gyilkolt, és lehet, hogy egy előző napi veszekedés volt az indítéka.
"A legrosszabb, amit valaha láttam" - így foglalta össze Connecticut állam igazságügyi orvosszakértője a pénteki iskolai vérengzés nyomait a a Reuters hírügynökség internetes oldalán közölt beszámoló szerint. Wayne Carver azt mondta, az ámokfutó a Sandy Hook iskolában meghalt húsz gyerek és hat felnőtt mindegyikét több lövéssel végezte ki, volt, akire 11-szer lőtt rá. A gyerekek azonosítása során csak fotókat mutattak a szülőknek, a holttestekhez nem engedték oda őket - írta a New York Times internetes kiadása.
A hatóságok magyar idő szerint szombaton késő este nyilvánosságra hozták az összes áldozat nevét és életkorát. Eszerint 12 kislány és 8 kisfiú lelte halálát a helyszínen, valamennyien 6 vagy 7 évesek. A hat felnőtt áldozat között van az iskola igazgatója és pszichológusa, akik állítólag megpróbáltak szembeszállni az iskolába erőszakkal behatoló támadóval.
Az eddigi adatok szerint a gyilkos egyetlen puskával ölt, noha több fegyver is volt nála. Egyes értesülések szerint korábban az iskolában dolgozott - írta a BBC brit közszolgálati csatorna oldala. Ezt a verziót erősíti, hogy a Daily Mail által közölt információk szerint a támadó egy nappal a mészárlás előtt összeszólalkozott az intézmény négy alkalmazottjával. Közülük hármat megölt, a negyedik azért maradhatott életben, mert aznap nem volt bent az iskolában.
(Kuruc.info - Origó - MTI)