A brit kriminalisztika történetének legsúlyosabb szexuális bűncselekmény-sorozatáért felelős a BBC televízió egyik néhai műsorvezetője, aki több mint fél évszázadon át kiskorúak százai ellen követett el szexuális visszaéléseket, gyakran nemi erőszakot - ez derül ki a Nagy-Britanniában hatalmas port kavaró, tavaly kirobbant botrány pénteken ismertetett vizsgálati jelentéséből.

Az ügy tavaly ősszel pattant ki, miután az egyik rivális kereskedelmi tévéadó, az ITV értesüléseket szellőztetett meg a BBC valaha legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője, a 2011 októberében 84 évesen elpatkolt Sir Jimmy Savile évtizedeken keresztül űzött súlyos szexuális visszaéléseiről.
A futótűzszerűen terjedő botrányt súlyosbította, hogy kiderült: a legnézettebb esti BBC-hírmagazin, a Newsnight már a tavalyi év elején vizsgálatot indított és feltáró riportfilmet is készített Savile múltjáról, ám a program szerkesztői döntés alapján nem kerülhetett adásba.
A Scotland Yard és a gyermekekkel szembeni visszaélések ellen kampányoló országos hálózat, az NSPCC pénteken nyilvánosságra hozott, 39 oldalas közös vizsgálati jelentése feltárja, hogy az első, Savile-hoz köthető szexuális bűncselekményről 1955-ben tettek bejelentést, az utolsó feljelentés pedig 2009-ben kelt, vagyis a néhai műsorvezető dokumentálható bűncselekményeinek sorozata 54 évet ível át.
A jelentés szerint "számos oka" volt annak, hogy e bejelentéseket annak idején nem vizsgálták ki részletesen. Az okok közé tartozik, hogy azokban az évtizedekben az áldozatok és a tanúk többsége sem kívánta a teljes körű vizsgálatot, emellett annak idején a rendőrségnek sem voltak még meg az ilyen jellegű bűncselekmények felderítéséhez szükséges nyomozati módszerei és megfelelő képesítésű szakemberei.
A tavaly októberben elkezdődött átfogó vizsgálat során eddig 214 bűncselekményt sikerült hivatalosan rögzíteni, ezek közül legalább 34 esetben kiskorúakkal létesített szexuális kapcsolatról volt szó, ami az angol-walesi büntetőjog rendelkezése szerint automatikusan a nemi erőszak minősített formájának számít, és életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.
A vizsgálatot végző, 30 detektívből álló nyomozócsoportnál eddig hatszázan jelentkeztek sértettként vagy információszolgáltatás végett. A pénteken ismertetett jelentés összegzése alapján a Savile-ra bizonyítható bejelentett szexuális bűncselekmények 73 százalékát 18 évnél fiatalabbak ellen követte el az egykori BBC-sztár. Az áldozatok zöme 13-16 éves, a legfiatalabb sértett 8 éves volt a bűncselekmények idején.
A jelentés szerint ugyanakkor nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Savile pedofil hálózat tagja volt, bár ennek felderítése még folyik. A rendőrségi nyomozás során a brit média és a könnyűzene több egykor ünnepelt sztárját is őrizetbe vették, köztük Gary Glittert, a hetvenes évek glam-rock korszakának 68 éves veteránját, aki tanúvallomások szerint egy iskoláskorú lánnyal létesített szexuális kapcsolatot Savile BBC-beli öltözőjében.
(MTI nyomán)
Frissítés: Állítólag nem volt zsidó, de rajongott értük
Ugyan a Wikipédia szerint Savile katolikus családba született, a pedofil hulladék imádta Izraelt és a zsidókat, s a cionista terrorállam felsőbb köreivel is jó kapcsolatokat ápolt. Annyira, hogy a UK Jewish Chronicle egy alkalommal a zsidó nép és az ő országuk kedves barátjának nevezte - olvasható a 21stcenturywire.com oldalon.

Tel-Aviv-ban 1975-ben
Savile egyszer így jellemezte magát: "a legzsidóbb katolikus, akivel valaha találkozni fogsz". És valóban sokat tett Izraelért: két kisgyerek meggyalázása között különféle cionista rendezvényeken vett részt, még pénzt is gyűjtött Izraelnek.
1975-ben tíznapos látogatásra érkezett Izraelbe, ahol találkozott Efraim Kacir kormányfővel és Teddy Kollekkel, Jeruzsálem polgármesterével. Látogatása során csalódottságának adott hangot, amiért az izraeliek, annak ellenére, hogy megnyerték a hatnapos háborút, visszaadták az elfoglalt földeket, beleértve a térség egyetlen olajkútját is, aminek következtében a háború után is fizetniük kell az olajért.
A kirándulást szervező John Levy, aki az Izraeli Oktatási Szövetkezet elnöke volt (a fenti fénykép jobb szélén látható), így jellemezte Savile-t: "Igazi filoszemita volt, sok közeli zsidó baráttal rendelkezett."
Ezt bizonyítja az is, hogy az egyik rádióadását egyik barátja lányának a bármicvó-ünnepségéről közvetítette, s a nyolc házának egyike Roundhay-ben, a leeds-i zsidó közösség negyedében volt. Sok időt töltött ott, rendszeres vendége volt a zsinagógai "jótékonysági" vacsoráknak, s mindig nagy összegekkel támogatta a tetűhintásokat. Talán cserébe kapott egy-két jó tanácsot a rabbiktól a gyermekmolesztálás rejtelmei kapcsán, elvégre nekik nagy gyakorlatuk van benne...
(Kuruc.info)
2. frissítés: Haldokló gyereket is meggyalázott a cionista pedofil
A britek fel sem dolgozták a hírt, miszerint Jimmy Savile (†84) legfiatalabb áldozata egy nyolcesztendős kisfiú volt, máris itt az újabb sokk.
A rendőrség és a brit gyermekvédelmi szolgálat nyilvánosságra hozta közös jelentését, amelyben egy döbbenetes beszámoló is helyet kapott. Eszerint a brit közszolgálati csatorna egykori sztárműsorvezetője egy haldokló kiskorút is megrontott a londoni Great Ormond gyerekkórházban. Nem tudni, az áldozat kisfiú volt-e vagy kislány, csak annyi derült ki, 11 éves volt, gyógyíthatatlan beteg, és halála előtt mondta el közeli rokonának, hogy Savile bácsi mit csinált vele, amikor meglátogatta.
– Tanulnunk kell a történtekből, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő – nyilatkozta Peter Spindler rendőrkapitány, aki elmondta: eddig 214 bűncselekményről tudnak, amelyeket Savile 1955 és 2009 között követett el, zömében 18 év alattiak ellen. Eddig 450 érintett jelentkezett a rendőrségen, és bár még nem tudták kihallgatni mindegyiküket, a kirajzolódó kép egyre szörnyűbb.
Jimmy Savile közkórházakban, iskolákban vagy a BBC rendezvényein rontotta meg áldozatait, de arra is volt példa, hogy pszichiátriai intézetben használta ki a helyzetet, amikor egyedül maradt egy kiskorúval.
A műsorvezető a népszerűségét kihasználva jutott be ezekbe az intézményekbe, az érintettek és családjaik pedig szégyenből nem tettek feljelentést. Nem akartak címlapokra kerülni a szenzációra éhes szigetországban. A nevüket most sem vállalták, de így is áll a bál.
(Blikk)