Az amerikai haderő azt tervezi, hogy pilóta nélküli harci gépek, úgynevezett drónok indítására alkalmas bázist hoz létre Mali és Niger határán – jelentette ki egy amerikai tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában. A hírt a New York Times is megerősítette hétfőn.
A nyilatkozó amerikai „illetékesek”  egyelőre arról beszélnek, hogy a drónok legfőbb feladata a ”felderítés” lesz. Ugyanakkor nem zárják ki azt a lehetőséget sem, hogy „szükség esetén” a bázisról indított harci eszközök csapást mérjenek a „terrorista célpontokra”.  Valószínűleg így is lesz, ugyanis az Obama-adminisztráció idején jelentős mértékben növekedett a dróntámadások száma.
Ha nem létezne iszlám fundamentalizmus és az al-Kaida, akkor ki kellene őket találni. Miként annak idején Afganisztán (és részben Irak) megszállásának legfőbb ürügye az volt, hogy az országban „megjelentek az iszlamista terroristák”, most ugyanezzel az érvvel indokolják a francia-amerikai terjeszkedést Nyugat-Afrikában. Látható most már, hogy amikor 2011-ben a Nyugat megindította háborúját a líbiai rezsim megdöntése céljából, pontosan tudták, sőt remélték: a Líbiában általuk támogatott iszlamista harcosok, valamint fegyverarzenáljuk egy része Maliban fog megjelenni. És éppen ezt akarták.
Az amerikai haderő, valamint a titkosszolgálatok az úgynevezett AFRICOM (United States African Command rövidítése) 2007-ben történt létrehozása óta egyre jelentősebb szerepet játszanak a kontinens balsorsú népeinek életében. A NATO közvetlenül is beavatkozott Líbiában, az USA katonái pedig jelen vannak Ugandában, és jelentős támogatást nyújtanak a Szomáliában, valamint újabban Nigériában szervezkedő „terroristák” ellen fellépő kormányerőknek. Most pedig immár Maliban is megkezdődhet a „demokrácia építése”. (Az amerikai „biztonsági szakértők” és titkos ügynökök pedig majd mindenütt ott vannak.)
Egészen egyértelmű, hogy az Afrikában megjelenő  iszlám politikai-fegyveres csoportok semmiféle „biztonsági fenyegetést”  nem jelentenek sem Európa, sem Amerika számára. Az USA és csatlósainak célja sokkal inkább a kontinens eddig feltáratlan erőforrásainak megszerzése, illetve Kína kiszorítása. Peking az elmúlt évek folyamán ugyanis szívós munkával jelentős gazdasági befektetéseket hajtott végre Afrikában. A cionista birodalom a jelek szerint immár csakis katonai eszközökkel képes ellensúlyozni Kína növekvő befolyását a fekete kontinensen.
A The Washington Post 2011-ben arról számolt be, hogy az Obama-adminisztráció titkos drónbázisokat épített ki az Arab-félszigeten és Kelet-Afrikában (többek között Etiópiában, Dzsibutiban, Seychelles- szigeteken és másutt is). A bázisokról indított pilóta nélküli harci gépek elsősorban Jemenben és Szomáliában hajtanak végre véres akciókat, de felderítő repüléseket is folytatnak a Perzsa-öböl és Afrika keleti régiói fölött – közölte a lap.
Perge Ottó