Alaposan be vannak ijedve a cionista világhódítók és talpnyalóik az Arany Hajnal elnevezésű görög nemzeti párt látványos erősödése láttán. Különösen csípi a szemüket, hogy a görög hazafias erő egyre népszerűbb a fiatalok körében is. Pedig régebben éppen az ifjúság – azon belül is kiemelkedően a diákság – jelentette a szélsőbaloldali és anarchista csoportok egyik legfőbb bázisát. A „globalizációellenes baloldal” azonban – még ha hívei törnek-zúznak is az utcán – nem zavarja különösebben a bankároligarchiát. Vajon miért nem?

Az Independent című brit lap riporterei Athénban járván szülőkkel és tanárokkal beszélgettek el annak érdekében, hogy megértsék, miért is “erősödik a szélsőjobboldal népszerűsége az ifjúság körében”. Interjút adott a lapnak a Panteion Egyetem professzora, Vassiliki Georgiadou, aki a “szélsőjobboldali radikalizmus” témakörét kutatja, és évek óta alaposan tanulmányozza az Arany Hajnal tevékenységét. “A vitalitás jellemző rájuk: erősnek, fiatalnak, frissnek mutatkoznak, és mindig valami újdonsággal lépnek föl, új párt, új ország létrehozását követelik” – adott betekintést hosszadalmas kutatásainak eredményeibe a görög professzor, hozzátéve, hogy az Arany Hajnal elutasítja a náci jelzőt, helyette a “nemzeti kártyát veszi elő”. “Felhasználják az ősi görög történelmet, de csak azért, hogy elrejtsék valódi identitásukat, és Hitler, valamint az antiszemitizmus iránti rajongásukat” – bölcselkedett a professzor, akinek munkanélküliségtől addig biztosan nem kell tartania, amíg a cionista bankároligarchia uralkodik Görögországban.
A 16 esztendős Stavros arról beszélt a riportereknek, hogy odahaza nemigen látja a szüleit, mert látástól vakulásig dolgoznak. Édesanyja a baloldali Syriza párt lelkes híve, ő azonban az Arany Hajnal követője – árulta el a görög tinédzser, aki bevallotta azt is, hogy dobált már köveket és rothadt gyümölcsöket a pakisztáni bevándorlók házaira. “De csak azért tettem, hogy rávegyem őket a hazánk iránti tiszteletre, mert én Görögországot nagyon szeretem. Az Arany Hajnalhoz tartozó gyerekek nem gyilkosok, hanem csak attól félnek, nem fognak álláshoz jutni az illegális bevándorlók tömegei miatt” – fogalmazta meg a nyilvánvaló igazságot a 16 esztendős görög diák.
A szintén 16 éves Evdoxia jogász szeretne lenni. A rózsaszín szemüveget viselő, és a görög fiatalok körében mostanában divatos fekete színű ruhába öltözött lány az Independent riportereinek kérdésére válaszolva kijelentette: „az Arany Hajnal nem a nácizmus örököse”! Ő is igencsak aggódik a jövője miatt a nyomorba és kilátástalanságba taszított Görögországban, és úgy véli, hogy az „Arany Hajnal megpróbál megoldásokkal előállni ezekben a nehéz időkben, és más pártokkal ellentétben politikusai valóban azt teszik, amit mondanak”. Evdoxia elárulja azt is, hogy a mozgalom „Zorro-szerű taktikája” tetszett meg neki, már csak azért is, mivel unokatestvérét egy afrikai bevándorló támadta meg és rabolta ki.

Evdoxia az interneten fedezte fel az Arany Hajnalt – ami persze egy újabb ok az ajvékolásra. Ugyanis Görögországban is a radikális hazafias mozgalom hívei aktívan és eredményesen használják ki a világháló nyújtotta lehetőségeket. Néhány hónappal ezelőtt ugyan a Facebook eltávolította a hazafias párt képviselőinek a személyes oldalait, mivel azokon állítólag „erőszakra szólítottak föl”, és a „rasszizmust terjesztették”. De hiába, mert „más weboldalakon hirdetik tovább a nézeteiket” – rettegnek az Independent újságírói, akik nyilván azt tartanák természetesnek, ha csak a cionisták és a liberálisok eszméi terjednének a világhálón.
Az angol lap rámutat a radikális hazafias párt „fáradhatatlan kampányára”, az emberek „mobilizálásában” szerzett jártasságukra, továbbá arra a tényre, hogy az Arany Hajnal elsősorban azokon a területeken népszerű, ahol sok bevándorló él, és magas a bűnesetek száma. Az egyik tinédzser állítólag azt mondta a riportereknek, hogy a nemzeti párt aktivistái mobiltelefon-számokat osztogatnak a diákok között, amelyeket felhívhatnak, ha például későn mennek haza az iskolából, és veszélyben érzik magukat.
Az Independent újságírói kiderítették azt is, hogy – minő borzalom - a különböző sportegyesületekben és harcművészetet oktató klubokban is toboroznak a „szélsőjobboldaliak”. Ezen kívül pedig a zene is kulcsszerepet tölt be a fiatalság lelkének meghódításában. Az Arany Hajnal két parlamenti képviselője is zenész, és nem is akármilyen – egyikük, Artemis Matthaiopoulos például annak a Pogrom (!) nevet viselő zenekarnak volt a basszusgitárosa, amely állítólag dalaiban magasztalta az auschwitzi „haláltábor” létezését. Egy másik szerzeményüknek pedig az alábbi, halálos rettegésre okot adó címe volt: „Beszélj görögül vagy meghalsz!”
A tanárok és a tanügyi hatóságok mindeközben nem tudják, miképpen állítsák meg a „szélsőjobboldali eszmék terjedését” az iskolákban. Végtére is az Arany Hajnal legális politikai párt, és törvényesen toboroz híveket. A cionisták, antifák és egyéb agymosott idióták idegessége persze érthetővé válik, ha tekintetbe vesszük, hogy a radikális nemzeti párt erélyes kampánya eredményesnek tűnik. A legfrissebb felmérések szerint az Arany Hajnal az elmúlt egy évben majdnem megduplázta követőinek a számát. Ha most tartanák a választásokat, akkor a nemzeti radikálisok a harmadik legerősebb alakulatként kerülnének ki a versengésből.

A görög iskolák környékén mindenesetre örvendetes változások figyelhetők meg: egyre több nemzeti lobogó van kihelyezve, a falakon pedig hazafias feliratok és jelvények láthatók. Egyesek mindettől meg vannak ijedve. A 17 éves, albán származású Ernesto például elmesélte az Independent riportereinek, hogy volt egy Kostas nevű nagyon jó görög barátja, aki azonban „fekete ruhás és borotvált fejű fiatalok közé keveredett”. Mindegyikük az Arany Hajnal tagja volt. De maga Kostas is megrémült tőlük, mert hitvány alakok voltak, mindenki rettegett tőlük, annál is inkább, mivel „arra tanították a kutyáikat, hogy morogják meg az afrikaiakat” - mesélte (állítólag) az albán fiú. Az antifasiszta propaganda tételei a jelek szerint mit sem változtak az elmúlt 90 év során. A nácik és fasiszták erőszakosak, gonoszok, ok nélkül gyűlölködnek és gyilkolnak – halljuk immár lassan egy évszázada.
Azonban immár az „antifasiszták” is akcióba léptek. Hozzávetőleg 50 tanár – megelégelve a „nácik” népszerűségének növekedését a fiatalok körében – létrehozta az Oktatás Antifasiszta Frontja elnevezésű szervezetet. Egyelőre az alapítók arra panaszkodnak, hogy nincs pénzük, pedig roppant fontos lenne „felvilágosítani” az ifjúságot a „nácizmus” és a „rasszizmus” veszélyeivel kapcsolatban. „A gyerekeknek szeretniük kellene azokat, akik bőrük színe vagy vallásuk alapján eltérnek tőlük, és éppen az iskolában kellene mindennek történnie” – mutat rá a „megoldásra” Georgiadou professzor a Panteion Egyetemről. Szerinte azt is meg kellene továbbá a gyerekekkel értetni, hogy „jobb demokráciában élni, mint diktatúrában”. De vajon mi jót hozott a görög gyermekek tömegei és szüleik számára az elmúlt évek „görög demokráciája”?
Az Arany Hajnal álláspontját egy néhány hónappal ezelőtt tartott athéni ifjúsági fesztiválon a párt vezetője, Nikolaos Michaloliakos, a következőképpen foglalta össze: "Gonosztevőnek, fasisztának, rasszistának neveznek bennünket. A mi válaszunk pedig: mi vagyunk a jövő, ők pedig a múlt. Mi vagyunk a jövő Görögországa.”
Perge Ottó - Independent nyomán