Izrael a Damaszkusz környéki katonai kutatóközpont elleni szerdai légitámadással próbálta megingatni és meggyengíteni Szíriát, de az ország képes szembeszállni a jelenlegi fenyegetésekkel és minden agresszióval - jelentette ki vasárnap Bassár el-Aszad szíriai elnök.
Az államfő, akinek szavait a SANA hivatalos hírügynökség idézte, akkor mondta ezt, amikor a Damaszkuszban vendégeskedő Szaíd Dzsalílival, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács elnökével tárgyalt. Ez volt Aszadnak a sajtó által közölt első reagálása az Izraelnek tulajdonított támadásra.
Az izraeli támadás a dzsamrajai kutatókomplexum ellen "leleplezi Izrael valódi szerepét, amelyet a külföldi ellenséges erőkkel és szíriai földön lévő ügynökeikkel együtt játszik, hogy megingassa és meggyengítse Szíriát" - mondta iráni vendégének Aszad.
Dzsalíli megismételte, hogy Teherán - a damaszkuszi rezsim fő térségbeli szövetségese - kész "folyamatosan egyeztetni Szíriával, hogy szembe tudjanak szállni a térség biztonságának megingatására irányuló összeesküvésekkel és külföldi tervekkel".
Ehud Barak izraeli védelmi miniszter vasárnap Münchenben közvetve elismerte, hogy Izrael hajtotta végre a szerda hajnali légicsapást.
Izrael mindig is figyelmeztetett, hogy nem tűri el, ha Szíriából fegyverekkel támogatják a libanoni Hezbollah radikális, Izrael-ellenes síita szervezetet. A szerdai támadásról szóló sajtóhírek "újabb bizonyítékát jelentik annak, hogy ha valamint mondunk, azt úgy is gondoljuk" - mondta Ehud Barak.
(MTI)