A szaúdi királyi család közbelépésére mégsem engedték szabadon azt a szaúdi tévéműsorokból ismert prédikátort, aki a gyanú szerint megölte ötéves lányát - adta hírül az Independent.
Fayhan al-Ghamdi szabadulásának hírét nagy felháborodás követte. Az imámot ugyanis azzal vádolták, hogy agyonverte ötéves lányát, Lamát, majd szabadon engedték, miután a férfi beleegyezett, hogy 50 ezer dollárnak megfelelő összegű vérdíjat fizet gyermeke anyjának. Ez az összeg egyébként a fele annak, amit egy fiúgyermek életéért kellett volna fizetnie az apának.
A kislányt törött koponyával, gerinccel, bordákkal, karral találták meg, emellett kiterjedt sebek és égési sérülések borították a testét. Meg nem erősített, szociális munkásoktól származó hírek szerint a kislányt meg is erőszakolták és fel is gyújtották.
Al-Ghamdi elismerte, hogy kábellel és bottal verte a gyermeket, miután "kétségek támadtak benne azzal kapcsolatban, hogy az ötéves kislány még szűz". A kislányt előzőleg orvoshoz is elvitte, hogy megállapítsa a kislány szüzességét.
Az eset nagy közfelháborodást váltott ki Szaúd-Arábiában, sokan a prédkiátor kivégzését kívánják. Bár az ország törvényei szerint apákat, férjeket nem végezhetnek ki azért, ha saját gyermekeiket, feleségüket ölik meg.
Al-Ghamdi mindössze néhány hónapot töltött börtönben, majd egy bíró úgy ítélte meg, hogy a vérdíj és az elzárva töltött idő elegendő büntetés a gyilkos apának, és szabadon engedte.
A szaúdi igazságügyi minisztérium kedden közleményt adott ki, miszerint a pap a börtönban marad, és az ügy folytatódik. Rijádi források szerint a királyi család tagjai a népharag hatására léptek közbe az ügyben.
(HVG nyomán)