Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap, az úgynevezett X fogoly ügyével kapcsolatos első megszólalásában elutasította az izraeli sajtó vádjait az esetleges törvénytelenségekkel kapcsolatban, és megvédte az ügyben több évig fenntartott hírzárlatot. "Biztonsági erőink fáradhatatlanul és szorgalmasan dolgoznak biztonságunk megteremtésén. Teljes a bizalmam mind bennük, mind jogrendünkben" - mondta a kormányfő az átmeneti kabinet szokásos vasárnapi ülésén.
"A hírszerzés és a biztonsági szervezetek, bár függetlenül, de törvényes felügyelet alatt működnek. A hírszerző és biztonsági akciók túlzott napvilágra kerülése veszélybe sodorhatja és olykor veszélybe is sodorja az állam biztonságát" - tette hozzá. Az ausztrál ABC közszolgálati tévécsatorna szerdán egy oknyomozó riportot közölt a hosszú időn át titokban őrzött, "X fogoly" néven említett, valójában Ben Zygiernek hívott ausztrál-izraeli Moszad-ügynökről, aki az izraeli börtönhatóságok szerint a szigorú és állandó felügyelet ellenére öngyilkos lett 2010 decemberében a Ramla városi Ajalon börtön szupertitkos magánzárkájában.
Az ausztrál tévé riportja szerint Ben Zygier - más nevein Ben Alon vagy Ben Allen - előzőleg az izraeli titkosszolgálatnak (a Moszadnak) hajtott végre kiküldetéseket több arab országban és Iránban. Az al-Dzsarída című kuvaiti lap nyugati forrásokra hivatkozva csütörtökön azt állította, hogy Ben Zygier leplezhette le azt a három évvel ezelőtti dubaji akciót, amelyben megölték Mahmúd al-Mabhúhot, a palesztin Hamász radikális iszlamista szervezet egyik parancsnokát, majd válaszul a Moszad elrabolta és öngyilkosságáig, több hónapig titokban fogva tartotta. Később a dubai rendőrfőnök cáfolta Ben Zygier szerepét a 2010. januári dubai akció felgöngyölítésében.
Az izraeli sajtó központi kérdése az utóbbi napokban, hogy mi vezetett a volt ügynök letartóztatásához, majd miként volt lehetséges öngyilkossága az állandó őrzés ellenére. Egy, a lapoknak nyilatkozó neves ügyvéd a halála előtti napon találkozott vele, és nem fedezett fel a fogolynál öngyilkosságra utaló szándékot.
Mint vasárnap Canberrában közölték, az ausztrál külügyminisztérium is jelentést készít Izraelben elhunyt állampolgárának ügyéről, és ehhez az ügyre vonatkozó iratok átadását kéri a zsidó államtól.
(MTI)