Tárgyalásos úton kell eljutni a kétállami megoldáshoz a közel-keleti helyzet rendezéséhez - hangoztatta kedden az Európai Parlament plenáris ülésén, Strassburgban felszólaló izraeli államfő az önálló Palesztináról szólva. (És, mint tudjuk, náluk a tárgyalás időhúzást és közben folyamatos telepépítést jelent - a szerk.)
Az izraeli államfő beszédét felvezetendő Martin Schulz, az EP szociáldemokrata elnöke "az antiszemitizmus, a rasszizmus és az intolerancia" elleni fellépés fontosságát hangsúlyozta, és leszögezte, hogy Izrael Állam létezése "tagadhatatlanul legitim, a zsidó államnak pedig joga van a biztonsághoz".
A németországi politikus szerint - mintegy mellesleg - a palesztinokat is megilleti az a jog, hogy békében és biztonságban élhessenek, de a két nép erre eddig hosszú távon sosem volt képes.
Az izraeli elnök kifejtette, hogy véleménye szerint a független Izrael és a független Palesztina, a két állam létrejötte a megoldás a közel-keleti helyzet rendezésére, a vitatott kérdéseket pedig szerinte tárgyalásos úton "meg lehet és meg is kell oldani". Azt állította, hogy az Izrael által feladott Gázai övezetből "terrorista bázis" lett, ami szintén visszavetette a békefolyamatot. Peresz reményének adott hangot, hogy az új izraeli kormány felállása új lehetőséget jelent majd a "béketárgyalások" újrakezdésére.
"Továbbra is kezet nyújtunk, hogy békében élhessünk az összes országgal a Közel-Keleten" - hazudta az izraeli államfő.
Az izraeli elnök szerint a Közel-Kelet békéjére a legnagyobb fenyegetés "az iráni rezsim" (még véletlenül sem a megszálló cionisták - a szerk.), amelyet "birodalmi ambíciókkal rendelkező, vallási köntösbe bújt diktatúrának nevezett". Teherán Peresz szerint veszélyezteti Izrael biztonságát és az arab országok függetlenségét, miközben "Iránt nem fenyegeti senki".
Az izraeli elnök Strassburgban úgy vélekedett, hogy Irán vezetése fegyvercsempészettel destabilizálja a térség többi országát, "tagadja a holokausztot", és arra törekszik, hogy atomfegyvert állítson elő. Ha Irán atomfegyverre tesz szert, az azonnali fenyegetés az egész világra - riogatott Simon Peresz "Hallatnunk kell a hangunkat, mert az iráni rezsim megsérti az emberi jogokat; bírósági ítélet nélkül akasztanak fel embereket és börtönöznek be újságírókat, éles lőszerrel lőnek a tüntetőkre" - vette számba az izraeli elnök (miközben a zsidók naponta teszik ugyanezt a palesztinokkal - a szerk.), aki szerint az iráni vezetés, ahelyett, hogy megosztaná az irániakkal a kőolajból származó vagyont, "a terrorizmus támogatására és fegyverekre költi".
"Az urándúsítás miatt gyerekek éheznek" - szögezte le Peresz, kijelentve: nem szabad megengedni, hogy a közeledő iráni választáson "az ajatollahok megmásítsák a választás eredményét, az emberek akaratát, hogy megválasszák saját vezetőiket".
Peresz szerint Irán világszerte támogatja a terrorizmust, amire példaként a libanoni Hezbollahot hozta fel, amely szerinte nem politikai mozgalom, hanem "terrorszervezet, magánhadsereg, amely az erőszaktól sem riad vissza".
A Hezbollah Peresz meglátása szerint fegyvereseket küld Szíriába, és aktívan részt vesz a "szír diktátor által folytatott vérontásban". "Nem nézhetjük tétlenül, ahogy a szír elnök a saját népe, saját gyermekei vérét ontja" - játszotta el az aggodalmaskodót a nagy felvásárló, és arra is felhívta a figyelmet, hogy nukleáris létesítményeit sikerült ugyan megsemmisíteni, de a damaszkuszi rezsim továbbra is rendelkezik vegyi fegyverekkel, meg kell akadályozni, hogy azok rossz kezekbe kerüljenek. Peresz véleménye szerint támogatni kell az Arab Ligát abban, hogy avatkozzon be Szíriában, mert egy nyugati katonai akció külső beavatkozásnak minősülne.
Simon Peresz az Európai Parlamentben arról is beszélt, hogy Európa a második világháború után képes volt talpra állni, lezárta a múltat és megteremtette az új, egységes Európát.
"A soá Európája a mi újjászületésünk támogatója lett. Izrael újjászületésének gondolata európai földön született" - mutatott rá a lengyelországi születésű izraeli elnök, aki emlékeztetett rá, hogy több zsidó élt Európában, mint a világtörténelemben bárhol máshol a világon, de "több is halt meg itt, mint bárhol másutt".
(MTI nyomán)