Lemondott Gilles Bernheim franciaországi főrabbi, miután kiderült, hogy plagizált, amikor több könyvében is sajátjaként tüntette fel más szerzők szövegrészleteit. A főrabbi ráadásul jogtalanul használta a filozófiaprofesszori címet, mivel valójában nem tette le az ehhez szükséges államvizsgát.

A főrabbi már kedden elismerte a Shalom rádió adásában, hogy "hibát követett el", de korábban visszautasította, hogy lemondjon. Több munkájában is plágiumra bukkantak: 2011-es Negyven zsidó meditáció című könyve mellett egy tíz évvel korábbi munkájában és egy a buziházasság ellen írt esszéjében, melyből egyébként XVI. Benedek pápa is idézett (ezért nem kell rabbiktól idézni - a szerk.).
Az első plagizált szövegrészt egy blogger szúrta ki múlt hónapban: a főrabbi Jean-Francois Lyotard filozófus 1996-os szövegét dolgozta bele a Negyen zsidó meditációba, a forrás feltüntetése nélkül. Bernheim először azzal próbált védekezni, hogy Lyotard használta fel az ő nyolcvanas évekbeli előadásain készített jegyzeteit, később azt mondta, hogy egy kutatási asszisztens szerkesztette a könyvet, és megpróbálta ráhárítani a felelősséget. Azt, hogy filozófiaprofesszori címet valójában nem szerzett, a L'Express hozta nyilvánosságra.
Korábban írtuk: Professzori címét is csak lopta a plagizáló főrabbi - nem kíván lemondani
Nem kíván lemondani posztjáról Gilles Bernheim, a franciaországi főrabbi, akiről az elmúlt hetekben több plágiummal kapcsolatos hír is megjelent.
Gilles Bernheimről március végén kiderült, 2011-ben megjelent Negyven zsidó meditáció című könyvében Jean-Francois Lyotard filozófussal készült interjúkból is vett át részleteket, amelyeket aztán saját gondolataiként tálalt. A legújabb felfedezés szerint egy másik, a lyoni érsekkel közös, díjat is nyert könyvében a főrabbin egy másik filozófus, Vladimir Jankélévitch humorról szóló mondatait idézte, egy haszid tanító szájába adva azokat.
A rabbi először tagadta a plágiumvádakat, egy hete azonban az egyik esetben azt állította, hogy "időhiány miatt egy diákot bízott meg a kutatással és a könyve szerkesztésével, ezzel pedig hibát követett el". Bernheim ezért bocsánatot kért a plagizált szerzőktől, és azt kérte, a hibák miatt hívják vissza a Negyven zsidó meditáció című könyvét.
A L'Express azt írta, bár Bernheim a filozófia professzorának nevezteti magát, semmilyen egyetemi listában nem szerepel a neve, a főrabbi jogtalanul használja azt a címet, amely valószínűleg a tekintélye kialakulásához is hozzájárult.
A plagizáló főrabbi még XVI. Benedeket is megtévesztette: az azóta lemondott pápa Bernheim egy homokos házasságot ellenző cikkét idézte, amelynek egy részét a rabbi azonban egy ezzel a témával foglalkozó könyvből vette.
A főrabbi a történtek ellenére közölte, bár sajnálja a hibáit, reméli, hogy sikerül visszaállítani a bizalmat, rabbiként pedig nem követett el hibákat, ezért nem mond le.
(HVG - Index nyomán)