Izrael arról igyekezett meggyőzni hétfőn Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy az utóbbi napok Damaszkusz környéki légicsapásai "nem az ő meggyengítésére irányultak".
Benjámin Netanjahu kormánya "el akarja kerülni a feszültség növekedését Szíriával, világossá téve, hogy az ilyen akció csak a (libanoni) Hezbollah ellen és nem a szíriai kormányzat ellen irányul" - mondta Cahi Hanegbi, a miniszterelnök bizalmasa az izraeli katonai rádióban.
Hanegbi megjegyezte: Izrael azért nem ismerte el hivatalosan a légicsapások végrehajtását, hogy Aszadot "ne hozza túl kellemetlen helyzetbe", és Netanjahu is elindult tervezett kínai látogatására, ezzel jelezve, hogy "a dolgok rendben mennek".
Legkevesebb 15 katonát öltek meg a feszültség csökkentésének jegyében
Legkevesebb tizenöt szíriai katona meghalt és több tucatnyinak a sorsa ismeretlen a vasárnapra virradó éjjel három Damaszkusz közeli katonai célpont ellen végrehajtott izraeli légicsapások után - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).
A három helyszínen összesen mintegy 150 katona szolgált, de nem tudni, hogy mindannyian ott voltak-e a légi támadások idején - mondta hétfőn Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű emigráns jogvédő szervezet igazgatója.
Mahmúd Dzsazajeri tábornok, az iráni fegyveres erők helyettes vezérkari főnöke cáfolta, hogy iráni fegyverek lettek volna az Izrael által célba vett helyeken, és visszautasította "a nyugati és az izraeli média (erre vonatkozó) propagandáját".
(MTI nyomán)