A világszervezet szerint Izrael palesztinokkal szembeni elkülönítő politikája miatt az utóbbi években nagyobb lett a nyomor a városrészben.
Az ENSZ egy csütörtökön Genfben nyilvánosságra hozott jelentése szerint Kelet-Jeruzsálem gazdasága nem illeszkedik bele sem a palesztin, sem az izraeli gazdaságba.
A jeruzsálemi palesztin lakosság hat év óta egyre csak szegényebb, mert a második palesztin felkelés (2002) és a kőkerítés megépítése óta a városrész elszigeteltsége a többi palesztin területtől folyamatosan nőtt - teszi hozzá a világszervezet kereskedelmi és fejlesztési konferenciája.
Az UNCTAD rendelkezésére álló adatok szerint 2010-ben a kelet-jeruzsálemi palesztin gyerekek 82 százaléka élt szegénységben, szemben azzal, hogy a jeruzsálemi izraeli gyerekeknek csak 45 százaléka.
Egyes becslések szerint az izraeli kőkerítés 2003-ban kezdődött felépítése óta több mint egymilliárd dollár közvetlen vesztesége keletkezett Kelet-Jeruzsálem gazdaságának - mutat rá az ENSZ-szervezet. A közvetett hatások - mint a kereskedelem és a munkahelyteremtés elveszett lehetőségei - tartósak, és a tanulmány szerint évi 200 millió dollár veszteséget jelentenek Kelet-Jeruzsálemnek.
(MTI)