Egy kijevi bíróság csütörtökön úgy határozott, hogy nem tarthatnak a homokosok felvonulást szombaton az ukrán fővárosban.
A bíróság a városvezetés beadványa alapján tiltotta be a megmozdulást, amely az első ilyen felvonulás lett volna az ukrán fővárosban. Továbbá úgy határozott, hogy ezen a napon, amikor is Kijev fennállásának 1530-ik évfordulóját ünneplik, minden más, nem az ünnephez kapcsolódó rendezvényt megtiltanak.
A felvonulás szervezői közölték, hogy fellebbeznek a döntés ellen, ám amennyiben felsőbb szinten is elutasító határozat születik, elállnak a rendezvény megtartásától. A városvezetés már korábban kérte a felvonulás szervezőit, hogy helyezzék át az eseményt más napra. Figyelmeztették a szervezőket arra is, hogy a felvonulást erőszakos akciókkal megzavarhatják.
Az Amnesty International nevű "nemzetközi jogvédő szervezet" legfrissebb jelentésében ismét rámutatott arra, hogy az ukrán társadalom "meglehetősen intoleráns a szexuális mássággal szemben".
A napokban 61 - ellenzéki és kormánypárti - parlamenti képviselő fordult a kijevi városvezetéshez azzal a kéréssel, hogy ne engedélyezze az aberráltak felvonulását az ukrán fővárosban.
Tavaly októberben az ukrán parlament a buzulás népszerűsítését tiltó törvényjavaslatot fogadott el első olvasásában. Az előterjesztés bűncselekménynek nyilvánítja a fajtalankodást propagáló alkotások előállítását, behozatalát az országba, illetve azok terjesztését Ukrajnában.
(MTI nyomán)