Az amerikai diplomáciai tárca csütörtökön közölte, hogy változatlanul hagyta a "terrorizmust támogató országok feketelistáját" (amelyen persze ők maguk, a terrorista Izrael támogatói, az önmerényletekre képes hazaárulók nem szerepelnek - a szerk.).
Kuba szégyenletesnek tartja azt, hogy az amerikai külügyminisztérium ismét a terrorizmust támogató országok közé sorolta.
A kubai külügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint az önkényes és egyoldalú cinikus washingtoni döntésnek egyetlen oka lehet, jelesül, hogy igazolhassa vele a Kuba ellen 51 éve bevezetett gazdasági embargó jogosságát, amelyet elítél az egész világ.
Az Egyesült Államok listáján négy ország szerepel, mint tavaly: Kubán kívül Irán, Szudán és Szíria. Kuba 1982-ben került fel először erre a listára, s azóta se került re róla.
"Kuba területe sosem volt és sosem lesz használva terroristák rejtegetésére, bárhonnan származnak is, de más országok - beleértve az Egyesült Államokat - ellen irányuló terrorcselekmények szervezésére és finanszírozására sem" - áll a havannai közleményben.
A karibi szigetország külügyminisztériuma emlékeztet arra, hogy 2002-ben Havanna azt javasolta Washingtonnak, kétoldalú egyezményt kössön vele a terrorizmus elleni közös fellépésről. Tíz évvel később, 2012-ben újra kezdeményezte ezt, de választ sose kapott.
Havanna elutasította azokat az amerikai vádakat, hogy menedéket nyújt baszk fegyvereseknek és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű lázadócsoportnak embereinek. Felhívta a figyelmet arra, hogy Kuba ad otthont a FARC és a kolumbiai kormány béketárgyalásainak.
Frissítés: Persze Irán is "egyre terroristább", a gázai gyermekgyilkosokat nem is említik
Irán az elmúlt két évtized legmagasabb szintjére emelte tavaly a globális terrorizmusnak nyújtott támogatását - állította a terrorizmusról szóló, 2012-re vonatkozó országjelentésében az amerikai külügyminisztérium. A csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentés szerint az al-Kaida csoportjai vesztésre állnak Afganisztánban és Pakisztánban, de továbbra is komoly veszélyt jelentenek az Egyesült Államokra.
Az amerikai diplomáciai tárca változatlanul hagyta a "terrorizmust támogató országok" feketelistáját, amelyen Kuba, Irán, Szudán és Szíria szerepel. A jelentés képmutató készítői azt írták, hogy "a szabályokat Irán rúgja fel a legsúlyosabb módon", Szíriát pedig a Bassár el-Aszad ellenfelei elleni könyörtelen fellépés miatt ítélte el.
A jelentés szerint 2012-ben "észrevehetően megnőtt a terrorizmus Irán által nyújtott állami támogatása". Ez nagyrészt az iráni Forradalmi Gárda Kudsz Erő nevű, különleges műveletekre szakosodott alakulata, illetve a Teheránnal szövetséges libanoni síita militáns Hezbollah mozgalmon közvetítésével valósult meg. "Irán és a Hezbollah terrorista tevékenysége, amely Délkelet-Ázsiában, Európában és Afrikában kitervelt támadások formájában mutatkozott meg, az 1990-es évek óta nem tapasztalt tempót ért el" - állították a jelentés szerzői. Ezek közé tartozott az izraeli turistabusz ellen Bulgáriában elkövetett, hat halálos áldozatot követelő támadás, valamint az Indiában, Thaiföldön, Grúziában és Kenyában meghiúsított merényletek.
A jelentés "stratégiai értékelése" szerint az al-Kaida magja tovább gyengül, és vezetőinek egyre komolyabb küzdelmet folytatniuk az életben maradásért. A központ gyengülésével ugyanakkor megerősödött az alárendelt szervezetek függetlensége a programalkotás, a célok kiválasztása és a pénzgyűjtés terén. Ez utóbbi feladatot főleg emberrablás révén valósították meg. Ennek következtében az Egyesült Államoknak egy decentralizáltabb és földrajzilag megosztott terrorfenyegetéssel szemben kell védekeznie, ami sok helyen megnehezíti a kitervelt merényletek megakadályozását. A jelentés különösen a líbiai és a jemeni fenyegetésre hívta fel a figyelmet.
Líbiában Moammer Kadhafi diktátor uralmának 2011-ben történt megdöntése nyomán "biztonsági vákuum" alakult ki, ami a hatalom rendfenntartó szerveinek gyengesége mellett alkalmat ad a szélsőségesek erőszakos fellépésére, ahogy ezt a 2012. szeptember 11-én a Bengáziban működő diplomáciai misszió elleni támadás is bizonyította. A támadásban életét vesztette Chris Stevens nagykövet és három másik amerikai.
(MTI nyomán)