Összecsapások törtek ki szombatra virradó éjjel Trappes-ban, az egyik párizsi elővárosban a rendőrök és több száz bevándorló között egy, a muzulmán női viselettel kapcsolatos tüntetést követően. Egy 14 éves fiú a szemén súlyosan megsérült, feltehetően egy gumilövedéktől, hat embert pedig letartóztattak.

A szemtanúk és a közösségi oldalakra feltöltött képek szerint az este fél 9 órakor kezdődött megmozdulás erőszakos zavargásokba fajult. Mintegy 2-400 ember kavicsokkal és más tárgyakkal kezdte dobálni a helyi rendőrőrs épületét és kerítését. A rendőrség válaszul tucatnyi rohamkocsit vezényelt ki az épület és az ott dolgozók védelmére és teljesen lezárták a környéket, a levegőben pedig helikopterek köröztek. Erard Corbin de Mangoux prefektus szerint a trappes-i rendőrőrs több mint egy órán át "ostrom" alatt állt: "fiatalok" köveket dobáltak az épületre és az ott dolgozó rendőrökre.
A bevándorló csőcselék és a rohamrendőrök között ezt követően törtek ki az összecsapások a városban. A rendőri szakszervezetek szerint kollégáik közül többen megsérültek. Vincent Lecous, az illetékes versailles-i ügyész megerősítette, hogy az egyik tüntető, egy 14 éves fiú a szemén súlyosan megsérült egy lövedéktől. A rendőrséget ellenőrző szerv eljárást indított az incidens körülményeinek kivizsgálására, miután szemtanúk azt állítják: a rendőrök gumilövedékkel sértették meg a fiú szemét.

A nyugalom reggel 3 óra után tért vissza a városba, miután a rendőrök könnygázzal szétoszlatták az erőszakos randalírozókat. A muszlimok őrjöngéséről még reggel is füstölgő szemetesek - amelyek az összecsapások alatt barikádként szolgáltak - és a szétvert buszmegállók tanúskodtak. Reggel 7 órakor a tűzoltók oltották el az utolsó parazsakat. Az utcákon hatalmas kövek hevertek mindenfele, a rendbontók ezekkel dobálták a rendőröket.
A tüntetés azért kezdődött, mert csütörtökön előállítottak egy fiatalembert, aki ellenállt, amikor a rendőrök igazoltatni akarták a feleségét, aki az egész testét és arcát is eltakaró muszlim öltözéket, burkát viselt. A férfi az ügyész szerint fojtogatni kezdte az igazoltató rendőrt. Az ügyészség szombaton rendőri felügyelet alá helyzete, két hónap múlva állítják bíróság elé, felesége ellen szabálysértés miatt indult eljárás.
A Line Press beszámolója (francia nyelven)
"Semmi nem igazolja ezt az erőszakot, ez elfogadhatatlan" - fogalmazott szombaton Manuel Valls belügyminiszter. Hozzátette: "A közrendet helyreállítjuk Trappes-ban. Több rendőrt vezénylünk oda és egész héten ott lesznek". A belügyminiszter szerint "a rendőrökre, intézményekre vagy a köztulajdonra támadni nincs értelme, az nem old meg semmit és elfogadhatatlan".
Franciaországban két évvel ezelőtt lépett életbe az a törvény, amely alapján büntetik azokat a nőket, akik arcukat elfedő fátylat, nikábot vagy burkát viselnek nyilvános helyen, azaz az utcán, a tereken, a pályaudvarokon, a repülőtereken, az üzletekben vagy a hivatalokban. Azóta többször is sor került apróbb incidensekre muzulmán nők és az őket igazoltató rendőrök között.
(MTI - Line Press nyomán; képek: Twitter, Gallia Watch)