Azonnal a viták kereszttüzébe került Németországban az a plakátkampány, amelyet a Simon Wesenthal Központ indított el kedden a még élő "náci háborús bűnösök" felkutatására.
A megélhetési német- és magyarvadászok szerint Németországban 60-120 "háborús bűnös" élhet még, mindannyian legalább kilencvenévesek. A plakátok szövege is erre utal: "Késő, de még nem túl késő. Vannak még olyan bűnösök, akik szabadlábon vannak, segítsenek bíróság elé álítani őket" – hirdetik. A plakátok két hétig láthatóak majd a legnagyobb német városokban, és nagy jutalmat – akár 25 ezer eurót – is ígérnek a nyomravezetőknek.
Efraim Zuroff, a kampány kezdeményezője arra is emlékeztetett, hogy John Demjanjuk 2011-es elítélése óta megváltozott a jogi helyzet, most már elég csak azt bizonyítani, hogy az elkövető "megsemmisítő táborban" szolgált. Korábban konkrét bűntettet is igazolni kellett, erre most már nincs szükség – ezt is elérték a zsidók. A németországi metéltek központi tanácsa persze üdvözölte az akciót, hozzátéve azonban, a német igazságszolgáltatás „sajnálatosan lassan” csapott le a "náci bűnösökre".
A német zsidó történész, Michael Wolffsohn azonban élesen bírálta a kezdeményezést. Szerinte a múlt alapos feldolgozása sokkal fontosabb, mint egyes emberek bíróság elé állítása. A plakátkampány semmire sem vezet, inkább szánalmat kelt az öreg emberek iránt. Ráadásul "vérdíjat", nyomravezetői jutalmat felajánlani szégyenletes és kegyeletsértő – vélekedett a müncheni Bundeswehr egyetem egykori professzora a Deutschlandradionak nyilatkozva.
(Nol nyomán)