Több mint ezer új lakás megépítésének tervét hagyták jóvá az izraeli hatóságok a ciszjordániai zsidó telepeken - közölte csütörtökön a Békét Most izraeli mozgalom.
A tervet az izraeli védelmi minisztérium ciszjordániai polgári közigazgatásáért felelős osztálya hagyta jóvá, az építkezések tényleges megkezdéséhez a zsidó állam kormányának az engedélye szükséges. A ciszjordániai polgári közigazgatásáért felelős osztály szóvivője szerdán 800 új lakás tervének jóváhagyásáról beszélt.
A Békét Most szerint viszont összesen 1096 lakásról van szó, 11 ciszjordániai telepen. A lakások többségét - 559 új otthont - a Jeruzsálemtől északnyugatra fekvő Talmon telepre tervezik megépíteni. Izrael a palesztinokkal kötendő békemegállapodás feltételéül szabja, hogy területéhez csatolhassa a 360 ezer zsidó telepes többségének otthont adó ciszjordániai teleptömböket.
A palesztinok a telepépítések teljes befagyasztását szeretnék elérni, mert tudják, hogy az építkezések veszélybe sodorják a jövőbeli palesztin állam területi folytonosságát. A közvetlen palesztin-izraeli tárgyalások hároméves szünet után július végén indultak újra Washingtonban. A Békét Most szerint az új lakásépítési tervek jóváhagyása azt mutatja, hogy az izraeli kormánynak korántsem áll szándékában komolyan tárgyalni a palesztinokkal.
(MTI nyomán)