Az amerikai elnök és a brit miniszterelnök telefonon beszélt a szíriai helyzetről, és úgy vélték, egyre több jel utal arra, hogy Damaszkusz mérgesgázt vetett be saját polgárai ellen. A két politikus szerint "el kell rettenteni" a vegyi fegyverek használatától. Irán figyelmeztette vasárnap Washingtont, hogy ne lépje át a "vörös vonalat" Szíria ügyében, mert annak komoly következménye lesz a Fehér Ház számára.

Barack Obama amerikai elnök és David Cameron brit miniszterelnök szombat esti telefonbeszélgetésén megvitatta a szíriai helyzetet, és mindketten egyetértettek abban, hogy szükség van a vegyi fegyverek használatától való elrettentésre; aggodalmuknak adtak hangot, mert "egyre több jel utal arra", hogy Damaszkusz mérgesgázt vetett be saját polgárai ellen.
Obama és Cameron eszmecseréjéről a brit miniszterelnök egyik szóvivője tájékoztatta a sajtót. "Mindkettejüket nagyon aggasztja a szerdán Damaszkuszban történt támadás, s az, hogy egyre több jel utal arra, ez a szíriai rezsim súlyos vegyifegyver-támadása volt saját népe ellen" – mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök nem volt hajlandó együttműködni az ENSZ-el az eset kivizsgálásában, s ez arra enged következtetni, hogy "a rezsimnek van takargatnivalója".
A szóvivő szerint Obama és Cameron megismételte, hogy a vegyi fegyverek nagyarányú használata a nemzetközi közösség határozott válaszát fogja maga után vonni. Mindketten azzal a feladattal bízták meg a kormányilletékeseket, hogy ezzel összefüggésben vizsgáljanak meg minden eshetőséget.
Az amerikai külügyminiszter beszélt a szíriai tárcavezetővel
John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön, egy nappal a damaszkuszi gáztámadás után beszélt telefonon Valíd Moallemmel, a szíriai külügyek irányítójával, hogy tudomására hozza: a damaszkuszi kormánynak azonnali hozzáférést kellett volna biztosítania az ENSZ-ellenőröknek a támadás helyszínéhez.
Kerry és Moallem megbeszéléséről szombaton tájékoztatta a sajtót az amerikai külügyminisztérium egyik névtelenül nyilatkozó illetékese. A tisztségviselő szerint Kerry felhívta Moallemet, hogy "egyértelművé tegye, amennyiben a szíriai rezsimnek, mint állítja, nincs mit takargatnia, akkor azonnali és akadálytalan hozzáférést kellett volna biztosítania a támadás helyszínéhez ahelyett, hogy folytatja ott a támadásokat, megakadályozva a hozzáférést és megsemmisítve a bizonyítékokat".
"A miniszter a továbbiakban hangsúlyozta, teljes biztosítékot kapott a Szabad Szíriai Hadsereg parancsnokaitól, hogy szavatolni fogják az ENSZ-ellenőrök biztonságát a célba vett területeken" - mondta a külügyi tisztségviselő. Hozzátette, hogy Kerry telefonbeszélgetések sorozatát bonyolította le szaúdi, jordániai és török kollégáival. Minden hívás alkalmával hangsúlyozta annak fontosságát, hogy gyorsan tisztázni kell a tényeket. Kiemelve, hogy bárminemű vegyi fegyver használata milyen komoly és súlyos esetnek minősül - tette hozzá a washingtoni illetékes.
A szíriai terroristák szerint a kormányerők szerdán Damaszkusz egyik külvárosában mérgesgáz-támadást hajtottak végre, amely több száz halálos áldozatot követelt. A szíriai kormány ezt cáfolta.
Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter közölte szombat este, miután beszélt Moallemmel, hogy a szíriai kormány engedélyezni fogja az ENSZ-ellenőröknek, hogy felkeressék a támadás helyszínét. Moallem szerint "a szíriai kormány együtt fog működni a Szíriában lévő ENSZ-misszióval, hogy létrejöjjenek a körülmények ahhoz, hogy felkereshessék azokat az övezeteket, ahol terrorcsoportok és szunnita terroristák vegyifegyver-támadást hajtottak végre". Moallem közölte, hogy Teherán jelenleg tárgyalásokat folytat az ENSZ-misszióval útja előkészítéséről.
"Nem szabad elsietni a következtetések levonását"
Az ausztrál miniszterelnök felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ne siessen a következtetések levonásával a Szíriában történt gáztámadásról, és várja meg az ENSZ-ellenőrök vizsgálatának eredményeit, nehogy megismétlődjék ugyanaz, ami az iraki háború kirobbanásakor történt.
Kevin Rudd az ABC televíziónak vasárnap adott interjúban felszólította a szíriai hatóságokat, hogy biztosítsanak az ENSZ-ellenőröknek akadálytalan hozzáférést az augusztus 21-re virradóra végrehajtott damaszkuszi támadás helyszínéhez.
"A rendelkezésre álló információk arra engednek következtetni, hogy vegyi fegyvert vetettek be, ráadásul valószínű, hogy a szíriai rezsim tette, amelyre most teher nehezedik, be kell bizonyítania az ellenkezőjét" - mondta Kevin Rudd. Emlékeztetett arra, hogy szeptember 1-től Ausztrália lesz az ENSZ Biztonsági Tanács soros elnöke. Felszólította a nemzetközi közösséget, hogy "ne siessen a következtetések levonásával", és várja meg az ENSZ-ellenőrök vizsgálatának az eredményeit.
"Gondolom, mindnyájan jól emlékszünk arra, hogy a korábbi kormányunk és más kormányok is belerángatták saját országukat az iraki fegyveres konfliktusba olyan állítások alapján, amelyek - őszintén be kell vallani - teljesen téveseknek bizonyultak" - mondta Kevin Rudd, utalva arra, hogy az Irakba bevonuló nemzetközi koalíció nem talált a helyszínen tömegpusztító fegyvereket, holott erre való hivatkozással indult meg az invázió.
Irán: Komoly következménye lesz, ha Washington átlépi a "vörös vonalat" Szíria ügyében
Irán figyelmeztette vasárnap Washingtont, hogy ne lépje át a "vörös vonalat" Szíria ügyében, mert annak komoly következménye lesz a Fehér Ház számára.
Azok, akik olajat öntenek a tűzre, nem menekülhetnek majd el a nép bosszúja elől - mondta Masszúd Dzsazajeri, az iráni fegyveres erők helyettes vezérkari főnöke egy Szíria-ellenes amerikai katonai akció lehetőségére reagálva. Irán a szíriai kormányzat legfőbb támogatójának számít a közel-keleti térségben. Azzal vádolja az Egyesült Államokat, valamint annak nyugati és arab szövetségeseit, hogy Bassár el-Aszad rendszerének megdöntését akarják, s ezért támogatják a felkelőket.
Frissítés: Izrael is beszáll a licitbe: A nagy felvásárló "felszólította a nemzetközi közvéleményt"
Simon Peresz izraeli elnök vasárnap "felszólította a nemzetközi közvéleményt", hogy szabaduljanak meg a szíriai vegyi fegyverekről.
"A vegyi fegyverek nem maradhatnak ott, legyenek akár Bassár el-Aszad szír elnök kezében, vagy bárki máséban" - szögezte le az izraeli politikus, mikor Jeruzsálemben fogadta Laurent Fabius francia külügyminisztert. "Ez nagyon bonyolult, nagyon költséges, de még bonyolultabb és még veszélyesebb lenne a dolgokat úgy hagyni, ahogy most mennek" - tette hozzá a szerdai állítólagos szíriai vegyifegyver-támadásra utalva.
A szíriai "ellenzék" szerint a kormányerők mérges gázt vetettek be Damaszkusz közelében, ami több száz halottat követelt. A damaszkuszi kormány mindezt cáfolja, ám egy pénteki hír szerint amerikai és szövetséges hírszerző szervek előzetes értékelésükben az általuk pénzelt terroristáknak adtak igazat.
2. frissítés: "Ezer rakétával" bosszulnák meg az Aszad-ellenes terroristák az állítólagos gáztámadást
Az alavita falvak elleni bosszút ígért vasárnap a héten történt állítólagos vegyi támadásért a szíriai kormány ellen harcoló, an-Nuszra Front nevű dzsihádista terrorszervezet.
Az alaviták hite a síizmusból ered, és közéjük tartozik Bassár el-Aszad államfő, valamint a vezetők jelentős része is.
"Egy-egy alavita falu fizeti meg minden vegyi rakéta árát, amely a szüleinkre, rokonainkra hullik Damaszkuszban" - mondta Abu Mohamed al-Dzsuláni, az an-Nuszra vezetője az iszlamista honlapokra föltett hangüzenetében. "Ezer rakéta" kilövését ígérte, hangsúlyozva, hogy "ezzel tartozunk (...) rokonainknak a keleti Gútában", azon a Damaszkusszal határos területen, amely a "felkelők" kezén van, s ahol az állítólagos vegyifegyver-támadás történt szerdán.
"Ez a rezsim több tucat vegyi rakétával támadta meg a keleti régiót, gyerekek, nők és férfiak százait ölve meg" - hangoztatta a front vezére, felszólítva az Aszad-kormány ellen országszerte harcolókat, hogy vegyenek részt e bosszúhadjáratban. A kormány teljes egészében tagadja a vádat, mondván, hogy "soha nem használt vegyi fegyvereket".
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet helyszíni orvosi jelentések alapján több mint 300, mérgesgáz okozta halálesetről számolt be szerda óta. Mintegy tucatnyi "lázadó" volt köztük a londoni központú szervezet szerint.
Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi szervezet a maga részéről 355 olyan betegük halálát közölte, aki "idegméreg hatására utaló tüneteket mutatott". Az MSF ugyanakkor óvakodott attól, hogy megállapítsa a támadás eredetét és felelőseit.
3. frissítés: Szíria azonnali hatállyal beengedi az ENSZ vegyifegyver-szakértőit
Szíria beleegyezett, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértői azonnali hatállyal elmehetnek azokra a helyszínekre Damaszkusz külvárosaiban, ahol a szerdai állítólagos vegyifegyver-támadások történtek. Ezt a szíriai külügyminisztérium közölte vasárnap az állami televízióban ismertetett közleményében.
4. frissítés: A német védelmi miniszter ellenzi, hogy a külföld beavatkozzék a szíriai polgárháborúba
A német védelmi miniszter az állítólagos vegyifegyver-bevetés dacára ellenzi, hogy a külföld beavatkozzék a szíriai polgárháborúba.
Thomas de Maiziere a Superillu című német hetilapnak adott és vasárnap idézett interjúban kijelentette: nem látja szükségét egy külső beavatkozásnak. A polgárháborúra csakis politikai úton lehet megoldást találni - tette hozzá.
Ugyanakkor elismerte, hogy az utóbbit megnehezítik az ENSZ Biztonsági Tanácsában mutatkozó eltérő álláspontok. Mindazonáltal "a Nyugatnak nem szabad azt gondolnia, hogy katonai eszközökkel megoldhatja a Közel-Kelet problémáit" - figyelmeztetett a miniszter.
Az ellenzéki szociáldemokraták kancellárjelöltje is ellenzi a katonai beavatkozást. Peer Steinbrück szerint a jelenlegi helyzetben visszafogottan kellene közelíteni az intervenció témájához. A Südwest Presse című lapnak nyilatkozva az SPD-politikus fontosnak nevezte, hogy Európa államai összehangolják álláspontjukat a szíriai kérdésben.
Annak idején Németország szociáldemokrata kormánya váltig ellenezte a Nyugat beavatkozását Szaddám Huszein iraki rezsimjének megdöntése érdekében. Németország - a franciákkal karöltve - nem is vett részt a 2003 márciusában indított intervencióban. Szaddám rezsimjét sikerült ugyan megdönteni az amerikaiak vezette háborús koalíciónak, ám Irakban azóta sincs béke. A síita többség és a szunnita kisebbség terrorcsoportjainak merényletei következtében idén júliusban több mint ezer ember vesztette életét.
5. frissítés: Moszkva "óva intette" a nyugati országokat az "iraki kaland" megismétlésétől
Az orosz vezetés vasárnap óva intette a szíriai kormányzat elleni katonai fellépést fontolgató nyugati országokat az "iraki kaland" megismétlésétől, azaz attól, hogy bizonyítékok nélkül, hamis információk alapján kezdjenek katonai akciót.
Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint Moszkva aggódik például Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter szavai miatt, aki vasárnap kijelentette: az amerikai erők készek fellépni a szíriai vezetés ellen.
"Mindez emlékeztet minket a tíz évvel ezelőtti eseményekre, amikor az Egyesült Államok a világszervezetet megkerülve és az iraki tömegpusztító fegyverekre vonatkozó, hamis információkat ürügyként használva olyan kalandba kezdett, amelynek következményeit ma már az egész világ ismeri" - szögezte le a közleményben Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő. Egyben azt állította, hogy a nyugatiak "rengeteg olyan tényt figyelmen kívül hagynak, amelyek arra utalnak, hogy a szerdai állítólagos vegyifegyver-támadás a radikális ellenzék provokációja volt". Az orosz állásfoglalás szerint bármiféle egyoldalú katonai akció Szíriában aláásná a békét célzó erőfeszítéseket, és pusztító hatással járna a közel-keleti biztonsági helyzetre.
Korábban írtuk: Miniszteri nyilatkozat: Szíria sosem használt vegyi fegyvert
Szíria sosem használt vegyi fegyvert a kormány tájékoztatási miniszterének szombati nyilatkozata szerint. Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet értesülése szerint szombatig 355 olyan ember halt meg Damaszkuszban, akik idegbénulásos tüneteket mutattak.
Omran az-Zubi tájékoztatási miniszter leszögezte, hogy a kormány sosem vetett be vegyi fegyvert, sem folyékony, sem pedig légnemű formában. Az-Zubi egy bejrúti tévének nyilatkozva elutasította a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szemben álló felkelők vádját, amely szerint a kormány hadereje szerdán mérges gázt vetett be Damaszkusz külterületén, és a támadásban több száz - egyes források szerint több mint 1300 - ember meghalt.
A szóvivő szerint nincs szükségük ilyen fegyverre, a hadsereg soraiban jó a harci morál, a terrorizmus ellen sikereket értek el, és a terroristák - ami a hivatalos szóhasználatban a lázadókat jelenti - zavarban vannak. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezet értesülése szerint a szerdai gáztámadás nyomán szombatig 355 olyan ember halt meg Damaszkuszban, akik idegméreg hatására utaló tüneteket mutattak.
A párizsi székhelyű szervezet közleménye szerint az általa támogatott három damaszkuszi kórházban 3600 beteget kezeltek ilyen tünetekkel augusztus 21-e óta, és közülük 355-en haltak meg. Az MSF az első független forrás, amely megerősíti, hogy a gáztámadásban ilyen nagy számban haltak meg emberek. A támadás elkövetésével a kormány és a lázadók egymást vádolják. A lázadók több mint ezer halottról beszélnek, egy szíriai nem kormányzati szervezet 170-re tette a számukat.
(MTI nyomán)