Moszkva szerint Szíria megtámadása azért, hogy megbüntessék a damaszkuszi kormányt az állítólagos vegyifegyver-támadásért, destabilizálná az országot és a régiót - közölte szerdán az orosz külügyminisztérium.
A tájékoztatás szerint Szergej Lavrov külügyminiszter ezt Lahdar Brahiminek, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjának fejtette ki, amikor előző nap telefonon beszélt vele. Lavrov hangoztatta, hogy a katonai megoldás csak tovább rontja a helyzetet.
Oroszország úgy vélekedett, a "felkelők" vetettek be mérges gázt, hogy kiprovokáljanak egy külső katonai beavatkozást.
Lavrov az amerikai külügyminiszterrel, John Kerryvel folytatott telefonbeszélgetésében elutasította kollégája vélekedését, hogy a történtekkel a damaszkuszi kormány vádolható. Az orosz külügyek irányítója egyúttal alapos és részletes információcserére szólított fel az állítólagos vegyifegyver-támadásokkal kapcsolatban.
Oroszország közben folytatta állampolgárai kimenekítését Szíriából, kedden és szerdán két repülőgéppel összesen 116 embert, köztük 102 orosz állampolgárt szállítottak Moszkvába. Az orosz hatóságok idén már 730 embert evakuáltak a közel-keleti országból a két éve zajló polgárháborús konfliktus miatt.
Oroszország damaszkuszi nagykövetsége ugyanakkor leszögezte, hogy diplomaták evakuálásáról jelenleg nincs szó.
(MTI korrigálva)