Az Izrael által három háborúban is legyőzött Szíria az izraeli nukleáris fegyverektől való félelme miatt fogott vegyi fegyvereinek kifejlesztésébe három évtizeddel ezelőtt - írta a Reuters hírügynökség.
Nyugati katonai szakértők szerint Damaszkusz eleinte nem rendelkezett a program önálló elindításához szükséges technológiai és tudományos háttérrel, de szomszédai, külföldi szövetségesei és európai vállalatok segítségével sikerült felhalmoznia a világ egyik legveszélyesebbjeként számon tartott vegyifegyver-készletét. "Vegyifegyver-programjának elindításakor Szíria erősen függött a külső segítségtől, mára azonban önálló gyártókapacitással rendelkezik" - közölte Amy Smithson amerikai vegyifegyver-szakértő.
A két és fél éve tartó, mára több mint százezer halálos áldozatot követelő szíriai polgárháború során állítólag több alkalommal is, legutóbb augusztus 21-én, vetett be valaki vegyi fegyvert.
A Közel-Keleten nem példa nélküli a nem hagyományos fegyverek használata. Szaddám Huszein egykori iraki diktátor számos alkalommal vetett be vegyi fegyvereket, először Irán, majd az iraki kurdok ellen is. A szíriai rendszer egyik legfőbb külföldi támogatójának számító Teheránt azzal gyanúsítják, hogy atomprogramja katonai célú, az izraeli kormány pedig hivatalosan nem erősíti meg, de nem is cáfolja a nukleáris programjával kapcsolatos találgatásokat.
Szíria a világ azon államai közé tartozik, amelyek nem csatlakoztak az 1997-ben hatályba lépett Vegyifegyver-tilalmi Egyezményhez, amely teljes készleteik megsemmisítésére kötelezi a részes feleket.
Damaszkusz általában nem kommentálja a vegyi fegyvereiről szóló híreket, a kormányzat 2012 júliusában ismerte be először, hogy vannak ilyen fegyverei. Ennek kapcsán egy damaszkuszi külügyi szóvivő közölte, hogy a polgárháború során nem, kizárólag külföldi erők ellen vetnék be őket.
Szakértők szerint a vegyi fegyverek kifejlesztéséhez és célba juttatásához szükséges technológiát Szíria valószínűleg a Szovjetuniótól és Egyiptomtól, a vegyi alapanyagokat pedig különböző európai vállalatoktól szerezte be.
Saját gyártókapacitásának kifejlesztésére Damaszkusz létrehozott egy a katonai hírszerzés által működtetett kutatóközpontot, amely beszámolók szerint jóval korszerűbb berendezésekkel rendelkezik, mint az ország bármely egyeteme. A Dzsamraja térségében található központot januárban az izraeli légierő repülőgépei bombázták, korábban pedig kormányellenes terroristák is megtámadták.
A kutatóközpontot jelenleg Ali Mamluk, a szíriai hírszerzés igazgatója vezeti, a tényleges irányítás azonban megosztott - nyilatkozott Musztafa al-Sejk, egy magas rangú dezertőr. Szerinte a vegyifegyver-arzenál nagy részét Szíria alaviták lakta vidékére, Latakia tartományba szállították, maradtak azonban létesítmények Damaszkusz környékén is.
(MTI nyomán)