Harry Reid, az amerikai szenátusi demokrata többség vezetője csütörtökön bejelentette, hogy nem hajlandó fogadni annak az orosz parlamenti küldöttségnek a tagjait, amely a szíriai helyzetről akar tárgyalni amerikai tisztségviselőkkel.
A bejelentés idején Barack Obama amerikai elnök a G20-országok szentpétervári csúcstalálkozóján tartózkodott, ahol pénteken is találkozni fog a házigazdával, Vlagyimir Putyin orosz államfővel.
Szerdán John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus párti elnöke tett a Reidéhez hasonló bejelentést, így nem világos, hogy a kongresszus vezetői közül ki akar egyáltalán szóba állni a Moszkvából Washingtonba készülő küldöttséggel. Az amerikai honatyák részéről még senki sem jelezte hajlandóságát, hogy tárgyaljon az orosz delegációval.
A washingtoni orosz nagykövetség szóvivője, Makszim Abramov a CNN-nek kijelentette, hogy a külképviselet még dolgozik a jövő hétre tervezett látogatás megszervezésén.
Oroszország hétfőn jelentette be, hogy parlamenti delegációt küld az Egyesült Államokba, amelynek az lesz a feladata, hogy tájékozódjon a kongresszusban zajló vitáról, amely azt hivatott eldönteni, hogy a törvényhozás támogassa-e Barack Obama elnök szándékát a Szíria elleni korlátozott katonai csapásra vonatkozóan. Moszkva határozottan ellenzi, hogy az Egyesült Államok katonailag beavatkozzon Szíriában, amely Oroszország szövetségese.
(MTI)