Néhány óra alatt akkora belpolitikai vihart kavart szerdán Franciaországban egy koszovói cigánylány kitoloncolása, hogy Jean-Marc Ayrault miniszterelnök a nemzetgyűlés előtt felvetette a lány és családja visszahozatalának lehetőségét.
"Amennyiben hiba történt, a kiutasítási határozatot megsemmisítjük" - mondta a kormányfő. Hozzátette: "Ez a család vissza fog jönni azért, hogy a helyzetüket újra megvizsgáljuk a jogaink és az értékeink szempontjából".
Az ügyet reggel kirobbantó egyesület szerint a 15 éves koszovói lányt, Leonardát október 9-én egy iskolabuszon az osztálytársai előtt tartóztatták le a rendőrök, miután a Mitrovicából származó családja ellen kiutasítási határozat volt érvényben.
A lány tanárai "mély felháborodásukat fejezték ki azon módszerek miatt, amelyekkel a roma közösséghez tartozó gyermekeket olyan országokba akarják visszaküldeni, amelyeket nem is ismernek, és nem is beszélik a nyelvét".
A miniszterelnök közigazgatási vizsgálatot rendelt el, miközben Manuel Valls belügyminisztert ismét nyíltan bírálták a saját táborában, amiért "sárba tiporja a baloldal értékeit".
Ayrault a nemzetgyűlésben hangsúlyozta, hogy a gyermekek védelmet élveznek az oktatási intézményekben, beleértve a külsős iskolai programokat is.
A belügyminiszter korábban azt mondta, hogy az ügyben eljáró rendőrök tiszteletben tartották a kitoloncoláskor érvényes szabályokat és a "roma család emberi jogait". A lány őrizetbe vétele miatt nem szűnő bírálatok után viszont kénytelen volt vizsgálatot elrendelni a gimnazista kiutasításának körülményeit illetően.
Vincent Peillon oktatási miniszter a nemzetgyűlésben azt kérte kollegájától, hogy "ilyen eset még egyszer ne forduljon elő". Harlem Désir, a kormányzó Szocialista Párt főtitkára és a koalícióban szerepet vállaló Zöldek pedig követelték, hogy a koszovói lány visszatérhessen a francia iskolába.
Leonarda a francia közrádióknak Mitrovicából adott interjúban azt mondta, hogy szeretne visszatérni Franciaországba, ahol van jövője és szeretné folytatni az iskolát. A lány azt mondta, hogy nehéz szívvel hagyta ott a barátait és az osztálytársait. "Szégyelltem magam azért is, mert amikor a rendőrök értem jöttek, egyes osztálytársaim azt kérdezték: mi van, loptál?" - mondta a lány a France Inter közszolgálati rádióban.
Az 51 éves, katalóniai származású Manuel Valls - aki a kormány legnépszerűbb tagjának számít - már szeptemberben is nagy feltűnést keltett, amikor többször is kijelentette, hogy a kelet-európai cigányok többsége nem akar beilleszkedni a francia társadalomba.
"Ábrándokat kerget az, aki azt hiszi, hogy a roma népesség problémáját meg lehet oldani kizárólag az integráción keresztül" - mondta Valls a France Inter közrádiónak, hozzátéve: nincs más lehetőség, mint a sátortáborok felszámolása, és a bevándorló "romák" hazatoloncolása Romániába és Bulgáriába. A kijelentés nagy megrökönyödést váltott ki a baloldali táborban, még a kormánytagok részéről is.
(MTI nyomán)