A palesztin vezető ínyébe jutva, rendkívül gyorsan szívódott fel a polónium 210. Erre gyanakszik a néhai politikus családja és a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) egykori vezetősége.
Jasszer Arafat 2004. október 11-én, két órával vacsorája után lett rosszul Ramallahban. Hányt, orvosa vírusos betegségre gyanakodott.
Mérgezésre azért nem, mert a PFSZ-vezér mindig előkóstolót alkalmazott. Először tunéziai orvosok kezelték, akik megállapították, állandó belső vérzése van, mert az ezt gátló vérlemezkék hiányoznak a szervezetéből. Párizsba vitték, ott hunyt el 75 éves korában, 2004. november 11-én.

Papucsából, alsónadrágjából, hálóingéből, sapkájából, tisztálkodószereiből, hajából, koponyájának bőrszövetéből vettek mintákat. Így bizonyosodott be, hogy a radioaktív polónium 210 került a szervezetébe. A PFSZ volt vezetői állítják: már azt is tudják, ki volt az a palesztin kettős ügynök, aki az izraeli titkosszolgálat megbízásából Arafat fogkeféjére helyezte a por alakú vegyületet.
A brit The Lancet című brit orvosi szaklap hétfőn számolt be arról, hogy az Arafat személyes tárgyait vizsgáló svájci szakértők megerősítették annak a lehetőségét, hogy a néhai palesztin elnököt radioaktív anyaggal mérgezték meg.
Az oroszok is használták
Arafat egy hónapos haláltusája során kómába is esett, szervei egymás után mondták fel a szolgálatot.
Esete megegyezik a 2006 novemberében Londonban meggyilkolt orosz kettős ügynök, Alekszander Litvinyenko halálának körülményeivel, akit a britek feltételezése szerint Putyin elnök megbízásából tettek el láb alól. Litvinenko teájába keverte két moszkvai ügynök a polóniumot. A kém embertelen kínok között hunyt el négy héttel később.
(Bors nyomán)