Másfél éves szünet után Izrael felújítja együttműködését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsával- közölte a Háárec című izraeli napilap hétfőn.
Egy izraeli diplomatákból álló delegáció vasárnap már Genfbe is utazott, hogy részt vegyen az "emberi jogok izraeli helyzetéről" tartandó keddi ülésen. Benjámin Netanjahu miniszterelnök elsősorban az amerikai és német diplomáciai nyomás hatására döntött a kapcsolatok rendezése mellett.
Avigdor Liberman egykori külügyminiszter azért hirdetett bojkottot a tanácsra, mert az 2012 márciusában nemzetközi vizsgálóbizottság felállításáról döntött a ciszjordániai és a kelet-jeruzsálemi telepesek ügyében.
A Háárec értesülései szerint a múlt héten a külügyminisztériumban rendkívüli jelentést állítottak össze az izraeli emberi jogi helyzetről és a hadsereg azon intézkedéseiről, amelyek a "Ciszjordániában élő civilek" (értsd: illegális zsidó telepesek) "védelmét" szolgálják.
A keddi meghallgatás egy szokásos, időközönként minden tagállamra kiterjedő vizsgálat része, amelyet Izrael bojkottált volna először a szervezet történetében, ha nem küldi el képviselőit.
A genfi ülés előtt Jeruzsálem (az MTI nyilván úgy gondolta, hogy ha az ENSZ nem is, ők mégis csak elismerik Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosának - a szerk.) két diplomáciai sikert is elkönyvelhet részvétele fejében: egyrészt külön tárgyalják az izraeli és a ciszjordániai emberi jogi helyzetet, másrészt a nyugati hatalmak megígérték, hogy novemberben szavazásra bocsátják Izrael teljes jogú csatlakozását az Emberi Jogi Tanács nyugati tagállamokat tömörítő csoportjához.
(MTI nyomán)