Nagyon valószínű, hogy polóniummérgezés következtében hunyt el Jasszer Arafat egykori palesztin vezető - jelentette szerdán az al-Dzsazíra katari hírtelevízió a svájci szakértők jelentésére hivatkozva.
A svájci igazságügyi orvosszakértők közlése szerint az Arafat földi maradványaiból vett minta a normál értékhez képest 18-szor magasabb radioaktivitást mutatott 210-es polóniumból.
"Egy valódi bűncselekményt, egy politikai gyilkosságot tártunk fel" - nyilatkozta a svájci szakértői jelentéssel kapcsolatban a Reuters brit hírügynökségnek a néhai palesztin vezető özvegye, aki kérelmezte Arafat földi maradványainak kihantolását és vizsgálatát.
Frissítés: Izrael cinikusan tagad
"Szappanoperai fordulatnak" minősítette szerdán az izraeli külügyi szóvivő a Jasszer Arafat halálával kapcsolatos - három ország által végzett - vizsgálatokról közölt eredményeket, amelyekből egyesek arra következtetnek, hogy a palesztin vezető mérgezés áldozata lett.
"Ennek semmi köze Izraelhez, a hitelesség nyoma sincs benne. Ez nem más, mint újabb epizód abban a szappanoperában, ami Szúha Arafat (az elhunyt palesztin vezető özvegye) és a palesztin hatóság között zajlik" - mondta Igal Palmor azokkal a hírekkel kapcsolatosan, amelyek azt sejtetik, hogy Arafat polóniummérgezés következtében halt meg.
Palmor azzal "érvelt", hogy a vizsgálat tudományos alapja tele van hézagokkal, mivel nem vizsgálták meg azokat a helyszíneket, ahol Arafat halála előtt tartózkodott, és nem kérdezték ki azokat az orvosokat, akik az ágya körül voltak a párizsi Percy kórházban, ahol Arafat elhunyt 2004-ben. A szóvivő utalt az orosz laboratóriumi eredményekre is, amelyek szerint az orosz szakértők alapos vizsgálatuk ellenére sem találták a 210-es polóniumnak a nyomát a palesztin vezető holttestének maradványaiban és a kapott mintákban.
2. frissítés: a palesztinok vizsgálatot követelnek Arafat ügyében
A Palesztin Hatóság nemzetközi vizsgálatot követel a néhai Jasszer Arafat palesztin elnök megmérgezése ügyében - közölte az izraeli 2-es tévécsatorna.
Rámalláhban magasra csaptak az indulatok a svájci laboratóriumi tesztek eredményei miatt, az al-Dzsazíra katari hírtelevízió szerint ugyanis az Arafat földi maradványaiból vett minta a normál értéknél 18-szor nagyobb radioaktivitást mutatott ki 210-es polóniumból.
Ennek nyomán a Palesztin Hatóság tisztségviselői nemzetközi vizsgálatot sürgetnek annak megállapítására, mi okozta valójában a palesztin vezető halálát, és ki állt az állítólagos mérgezés mögött.
(MTI)