Ha Iránnak sikerül atombombát előállítania, valamennyi közel-keleti ország követni fogja példáját - riogatott Simon Peresz izraeli elnök a Journal du Dimanche című, vasárnaponként megjelenő francia hetilapnak adott interjúban.
Peresz, aki - mint mondta - nagyra értékeli az iráni atomprogramról folyó tárgyalásokon képviselt határozott francia álláspontot, hangsúlyozta, hogy "nem szabad enyhíteni a nyomáson" annak érdekében, hogy Irán legalább hosszú távon lemondjon atomprogramjáról.
A Le Figaro című francia napilapnak adott interjúban Benjámin Netanjahu kormányfő a héten felszólította Párizst, "ne hajoljon meg Irán előtt". Az Iránnal való tárgyalások november 20-án folytatódnak Genfben.
"Először is, soha nem mondtuk, hogy atombombánk van. Másodszor, soha senkit sem fenyegettünk meg" - jelentette ki Simon Peresz az izraeli atombomba fejlesztésével kapcsolatos kérdésre válaszolva.
"A nukleáris fenyegetést annak függvényében kell megítélni, kinek van atombombája. Ha agresszív magatartást tanúsít, támogatja a terrorizmust és hegemonikus stratégiát fejleszt ki, ez már probléma" - beszélt mellé Peresz. (Arról pedig, hogy vajon Izrael erőszakos magatartást tanúsít-e, a gázai gyermekek tudnának mesélni - a szerk.)
Az izraeliek és a palesztinok között holtpontra jutott tárgyalásokkal kapcsolatban - amelyekben Franciaország is közvetíteni szeretne -, az izraeli elnök kifejtette: a két félnek együttesen kell megoldania nézeteltéréseiket, anélkül, hogy egy külföld által javasolt tervet fogadnának el (mert így a végtelenségig el lehet húzni a "tárgyalást", közben pedig ezrével épülnek a zsidó telepek a megszállt területeken, hogy soha ne alakulhasson meg az önálló palesztin állam - tehette volna hozzá a nagy felvásárló, ha egy zsidó tudna őszinte lenni egyáltalán).
"Nem hiszem, hogy az amerikaiak ránk akarnák kényszeríteni a tervüket, és ez lenne a jó megoldás. Nekünk kell a palesztinokkal békésen megoldani a nézeteltéréseinket" - fejtegette Peresz.
Francois Hollande francia elnök vasárnap érkezik háromnapos látogatásra Izraelbe, ahol a közel-keleti "békefolyamaton" túl tárgyal a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok újbóli fellendítéséről is.
Vasárnap Simon Peresszel és Benjámin Netanjahuval találkozik, tiszteleg a cionizmus atyjának, Herzl Tivadarnak és Jichák Rabin meggyilkolt miniszterelnöknek a sírjánál, és látogatást tesz a Jad Vasem Intézetben.
Netanjahu közölte, hogy "türelmetlenül várja Francois Hollande-ot, "Izrael jó barátját". Szívesen látott vendég külügyminisztere, Laurent Fabius is, aki azt akarja elérni, hogy magasabb követelményeket támasszanak az iráni atomprogrammal szemben.
Francois Hollande egy fél napot eltölt a palesztin területeken is, hogy "kompromisszumra" és "a szükséges erőfeszítésre" próbálja meg rábírni a zsidó agresszió áldozatait...
(MTI nyomán)