Devizaárfolyamok manipulációjának gyanújával nyomoznak nagy nemzetközi bankok ellen Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában - írta szerdán a Süddeutsche Zeitung.
A német lap szerint az érintett bankok feltehetően azzal a szándékkal végeztek ügyleteket külföldi devizákkal, hogy egy bizonyos időpontban a szándékaik szerint alakuljon az árfolyam. Ha egy piaci szereplő pontos információval rendelkezik egy deviza árfolyamának jövőbeni mozgásáról, nagy haszonra lehet szert tenni - emelte ki a Süddeutsche Zeitung, hozzátéve, hogy a devizapiacok napi forgalma világszerte 5,3 ezer milliárd dollár.
A hatóságok feltételezik, hogy az eljárás alá vont bankok az árfolyamok illegális befolyásolása mellett egyeztették is tevékenységüket. A lap szerint amennyiben beigazolódik a gyanú, a botrány nagyobb hullámokat vethet, mint a londoni bankközi kamatláb, a Libor manipulációja körüli ügy.
A brit pénzügyi felügyelet (FCA) április óta, a német pénzügyi felügyelet (Bafin) nyár óta folytat vizsgálatot. A legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank pedig széles körű belső ellenőrzést kezdett - írta a Süddeutsche Zeitung. Az ügyről a német kormányzat is értesült, de részleteket nem közölnek. A pénzügyminisztérium szóvivője csupán annyit mondott a lapnak, hogy át kell alakítani a devizapiaci kereskedés szabályait, ha beigazolódik a hatóságok gyanúja.
A kamatlábak manipulálásával is nyerészkedtek
Összesen 1,7 milliárd euró, vagyis átszámítva 513 milliárd forint bírsággal sújtott az Európai Bizottság nyolc nagybankot, amelyek kereskedői a vád szerint a bankközi hitelezés fő kamatlábainak manipulálásával nyerészkedtek.
A büntetést Joaquín Almunia, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa jelentette be szerdán Brüsszelben. Ilyen hatalmas összegű bírságot még soha nem vetettek ki kartellezés miatt az Európai Unióban az integrációs szervezet fennállása óta.
Az ügyben korábban a brit és az amerikai hatóságok átszámítva több száz milliárd forintos bírságokat szabtak ki a Barclays és a Royal Bank of Scotland bankcsoportokra.
(MTI)