Botrányba fulladt ma az izraeli parlament területén tartott véradó nap, miután az egészségügyi dolgozók nem fogadták el P'niná Támáno-Sátá etiópiai születésű képviselőnő vérét. Az izraeli mentőszolgálat, a Vörös Dávid-csillag (Mágén Dávid Ádom - מגן דוד אדום) alkalmazottai egymásután fogadták a parlamenti pártok véradásra jelentkező politikusait. A botrány akkor tört ki, amikor a Jáír Lápid vezette Jés 'Átíd (Van Jövő - יש עתיד) kormánykoalíciós párt képviselőnőjére került a sor - írja a Jediot Áháronot.

Pniná Támáno-Sátá képviselőnő
Az etióp zsidó (falassa) képviselő, P'niná Támáno-Sátá véradási próbálkozását rejtett kamerával rögzítették, mert mindenki előre tisztában volt vele, hogy nem fogadják el a vérét. A 31 éves, polgári foglalkozására nézve végzett jogász és újságíró képviselőnő megkérdezte, mi az oka a visszautasításnak: "Az etiópiai zsidó közösségnek különleges vércsoportja van"..., hangzott a válasz. A ma történt botrányos eset nem az első Izraelben, mert már 2006-ban is megsemmisítették (legalábbis ekkor vált közismertté - H. J.) az etiópiai fekete zsidók által adott vért, ami akkor erélyes társadalmi tiltakozást váltott ki Izraelben. Az akkori tiltakozás vezetője a most parlamenti képviselő P'niná Támáno-Sátá volt.
A képviselőnő ma - amint az a Jediot Áháronot által kitett videón is látható, hallható - igyekezett elmagyarázni, hogy őt hároméves korában vitték Izraelbe, most 31 éves, rendesen leszolgálta a katonaidejét, a vérével pedig eddig sem volt semmi gond. A Kneszet területén történt mai botrány megvitatására a jövő keddre összehívták az izraeli parlament belügyi bizottságát.

Pniná Támáno-Sátá mai véradási próbálkozása (Fotó: Jediot Áháronot)
A szó szerint vérig sértett és megalázott képviselőnő az eset után a többi között ezt mondta a sajtó képviselőinek: "A katonai szolgálatra annak idején alkalmasnak bizonyultam, ám arra már nem, hogy elfogadják a véremet. Szomorú, hogy ez az ország több évtizedes léte alatt még mindig nem tanulta meg azt, hogy ne tegyen különbséget vér és vér között."
A fenti történeten mi egyáltalán nem vagyunk meglepődve. E sorok írója valamikor nap mint nap tanúja és elszenvedője volt Izraelben az igazi rasszizmusnak, kirekesztésnek. Jáír Lápid, a Jés 'Átíd párt elnöke, a megalázott etióp képviselőnő pártfőnöke nem is olyan régen a budapesti Országház szószékéről ostorozta, korholta a "magyar fajvédelmet és antiszemitizmust". Lápid úrnak a mai történet ismeretében is azt üzenjük: söpörjön inkább a saját portáján, mert ott valóban van mit.
Hering József - Kuruc.info