Izrael féltékenyen őrködik saját államának zsidó jellege fölött, ezért igyekszik korlátozni az Afrikából érkező bevándorlók számát. Azonban ha bármely más nemzet fia emeli fel a szavát az országába áramló idegenekkel szemben, az rasszistának minősül. Izrael a világon az egyetlen ország, amely úgy igyekszik megszabadulni az afrikai menedékkérőktől, hogy egy másik államba küldi őket. Ők ugyanis ezt is megtehetik - de ehhez persze szükség van egy bárgyú partnerre is, aki ebbe belemegy... most éppen a svédek azok.
Zoom
Afrikai bevándorlók Tel-Avivban
Gideon Sa’ar izraeli belügyminiszter kedden bejelentette: több tucat Eritreából érkező menedékkérő önként elhagyta Izraelt, és Svédországba utazott. Hogy pontosan hány főről lehet szó, arról a belügyminiszter nem adott tájékoztatást. Sajtóinformációk szerint többségük nő, és vannak közöttük, akiket korábban bántalmaztak, Izraelben bebörtönöztek, illetve emberkereskedők áldozatai voltak. Svédország az ENSZ Menekültügyi Hivatalának kérésére hajlandónak mutatkozott a menekültek befogadására.
Az izraeli belügyminisztérium arról adott tájékoztatást, hogy a Svédországba igyekvő afrikaiak ígéretet tettek: nem térnek vissza Izraelbe. Induláskor mindegyikük 3500 dollárt kapott kézhez.
Jogvédő csoportok ugyanakkor bírálják a bevándorlók Svédországba exportálását. „A Svédországba küldött menedékkérők nem a belügyminisztérium önkéntes távozást megcélzó programjának keretében távoztak, hanem az ENSZ Menekültügyi Hivatala erőfeszítéseinek eredményeképpen” – közölte Oded Feller, egy izraeli polgárjogi szervezet vezetője. A jogvédő szavaiból az derült ki, hogy Svédország 50 afrikait fogadott be. „Izrael az egyedüli ország a világon, amely nem ismeri el az eritreai menedékkérőket menekültekként, és más államok úgy érzik, Izrael nem teljesíti a menekültügyi nemzetközi egyezmények előírásait” – fogalmazott Oded Feller.
Mint arról beszámoltunk, tízezernél is több afrikai bevándorló és menedékkérő az elmúlt vasárnap kezdett sztrájkba, illetve tüntetett Tel-Aviv különböző pontjain a hatóságok megkülönböztető bánásmódja ellen tiltakozva. Az ENSZ Menekültügyi Hivatala is bírálta az izraeli állami szervek magatartását, hangsúlyozva, hogy Izrael nem tesz eleget az 1951-ben született menekültügyi konvenció előírásainak. Izrael ugyanis nem ismeri el sok ezer afrikai menekültstátusát, sőt az illegálisan az országba érkezett személyek közül többeket bebörtönöztek, vagy korlátozták szabad mozgásukat.
Az eritreai bevándorlók Svédországba távozásának híre a tiltakozások kezdete utáni harmadik napon terjedt el, noha az utazásra néhány héttel korábban került sor. A belügyminisztérium közleménye rámutat, hogy „több tucat Eritreából beszivárgó személy távozott Svédországba az elmúlt hetekben, az önkéntes távozást célzó program részeként.” „Ez az első alkalom, hogy a beszivárgókat Svédországba küldjük. Az akciót egyeztettük a svéd kormánnyal, miután megegyezés született a belügyminiszter és az ENSZ menekültügyi főbiztosa között. A beszivárgók önként távoztak, a Bevándorlási Hivatal pénzügyi támogatásával, amelynek összege 3500 dollár volt fejenként” – olvasható az izraeli belügyminisztérium szóvivőjének közleményében.
A tájékoztatóból kiderült, hogy 2013-ban 2612, korábban Afrikából Izraelbe érkező bevándorló hagyta el a zsidó államot az „önkéntes távozást célzó program” keretében. Közülük 1955-en Eritreából és Szudánból származtak.
Benjamin Netanjahu miniszterelnök hétfőn megerősítette kormánya álláspontját, mely szerint az országba illegálisan érkező személyeket a jövőben is kitoloncolják. „Világossá akarom tenni, hogy a tüntetés és a sztrájk nem old meg semmit. Miként képesek voltunk lezárni a határokat az illegálisan érkező menekültek előtt, mi eltökéltek vagyunk abban, hogy eltávolítjuk azokat, akik a határok lezárása előtt érkeztek Izraelbe” – jelentette ki a miniszterelnök.
Perge Ottó - Háárec nyomán