Az izraeli légierő gépei ma éjfél után több támadást is végrehajtottak Latakia szíriai város és környéke ellen. A támadásról elsőként a szíriai ellenzékre hivatkozva számolnak be libanoni és palesztin hírportálok. A hírek szerint Izrael állítólag az S-300-as orosz gyártmányú föld-levegő rakéták raktárait, illetve indítóállomásait támadta.
Zoom
Latakia lángokban ma éjjel (Fotó: Facebook)
A Számá el-Ahbárijáá, a Kofiapress.net és más palesztin, illetve libanoni hírportálok, így a Március 14. Tábor nevű Hizbulláh és Szíria-ellenes csoportosulás portálja szíriai ellenzéki forrásokra hivatkozva közlik, hogy a ma éjszaka pontosan éjfél után húsz perccel kezdődött izraeli légitámadás folyamán a behatoló gépek bombázták a Latakia (El-Ládzákijjá - اللاذقية) Földközi-tengerparti szíriai város Es-Sejh Dáher (حي الشيخ ضاهر) nevű negyedét, kereskedelmi és közigazgatási központját, ahol egyébként Basár el-Ászád elnöki palotája is található.

S-300-as orosz gyártmányú rakéták
A fentebb említett és más arab hírportálok szerint a támadások célpontjai Latakiában az orosz gyártmányú S-300-as föld-levegő rakéták raktárai vagy indítóállomásai voltak. A hivatalos szíriai hírügynökségek - tehát az El-Ászád elnökhöz hű források - eddig csak magát az izraeli támadás tényét igazolták, ám részletekbe nem bocsátkoztak. Az izraeli hírportálok - ugyancsak a fentebb említett libanoni és szíriai ellenzéki forrásokra hivatkozva - részletesen beszámolnak a Latakia elleni légitámadásról, ám kihangsúlyozzák, hogy mint korábban, izraeli biztonsági körökben ezúttal sem hajlandók nyilatkozni a légitámadásról.
Zoom
A támadás célpontja: Latakia, Es-Sejh Dáher negyed
A libanoni Hizbulláh sí'ita mozgalom El-Manár nevű televízióállomása és Libanon Hangja nevű rádióállomás már tegnap este beszámolt arról, hogy az izraeli légierő gépei többször is megsértették Libanon légterét, s élénk felderítő repüléseket végeztek például a főváros, Bejrút, Báálbek és más libanoni városok fölött. A fentebb említett hírportálok, illetve a Latakiában élők Facebook-bejegyzései szerint a ma éjfél után végrehajtott izraeli légitámadás előidézte robbanásokat a tengerparti kikötővárostól távolabbi helyeken is tisztán lehetett hallani.
Hering József - Kuruc.info