Vasárnap három kérdésben tartottak népszavazást a Moldovához tartozó déli autonóm területen. Az egyik kérdés arról szólt, hogy amennyiben Románia annektálná Moldovát, Gagauzia továbbra is Moldova része kíván maradni, vagy a függetlenséget választja. A kérdés Basescu román elnök ez irányú felvetése után vált aktuálissá. Esetleges Romániához kerülése után a terület az Európai Unió részéve válna, ennek támogatásáról, illetve elvetéséről is dönteniük kellett a gagauzoknak. A harmadik kérdés pedig az Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország által alkotott vámunióhoz történő csatlakozásról szólt. Minden kérdésben egyértelmű, meggyőző válasz született.
Zoom
Gagauzia lakossága közel 160 ezer fős. A gagauzok török eredetű népcsoport, akik azonban testvéreikkel ellentétben nem iszlám, hanem ortodox keresztény vallásúak. Kiváló politikai és gazdasági kapcsolatot ápolnak Törökországgal, valamint Oroszországgal.
Gagauzia 1994 óta autonóm régiója Moldovának, amit az ország alkotmánya is garantál, és a kisinyovi parlament is elfogadott tíz évvel ezelőtt. A kisinyovi kormány illegálisnak minősítette a népszavazást, hiszen álláspontjuk szerint ilyen ügyre nem terjed ki az autonóm terület hatásköre. Ezért nem is engedték, hogy az autonóm terület költségvetéséből finanszírozzák a 100 ezer szavazásra jogosult lakos népszavazását. Mihail Formuzal gagauz kormányzó a mintegy 15 millió forintot támogatóktól gyűjtötte össze. A legnagyobb támogató egy Gagauziában született oroszországi milliárdos volt.
Saját önvédelmi erő
Ebből következik, hogy a kormány semmilyen mértékben nem segítette a népszavazás lebonyolítását, és annak biztonságát sem garantálta. A gagauz vezetés ezért saját önvédelmi erő felállítását kezdeményezte. A fegyvertelen védelmi erő tagjai így minden

szavazókörben jelen voltak. Atrocitásra csak egy esetben került sor, amikor kér román állampolgár videózta és fotózta a szavazókat. Az önvédelmi erő jelen lévő tagjai eltávolították őket a szavazókör környékéről. Természetesen a központi kormány által felügyelt rendőrség is megjelent – a rendkívüli hóhelyzetre hivatkozva -, és igazoltatta a szavazásra indulókat. A jelen lévő nemzetközi megfigyelőket a bevándorlási hatóság vegzálta, de egy orosz képviselőt nem engedtek be közvetlenül az országba, akinek végül kerülővel sikerült bejutnia Moldova területére. Roman Khudjakov azonban nem úszta meg ilyen könnyen, hiszen hétfő este megállították autóját, és a sofőrt bevitték a rendőrségre az autóval együtt, az orosz parlamenti képviselőt pedig otthagyták az út mellett.
A gagauzokat érdekli saját jövőjük
Rendkívül nagy volt a választási hajlandóság, és még a kisebb falvak utcái is megteltek, hiszen a lakosok folyamatosan jártak szavazni. A szavazókörök vezetői jól teljesítettek, de még így is sokszor hosszú sorok voltak minden szavazókör előtt.
Zoom
A hatósági vegzálások ellenére a szavazásra jogosultak 70 százaléka adta le voksát, és szinte kivétel nélkül, 98,9 százalékban ellenezték a Romániához való tartozást. A szavazók 97,22 százaléka nem támogatta az uniós csatlakozást sem, azonban az orosz vezetésű vámunióhoz a szavazók 98,47 százaléka csatlakozna. Ugyan a népszavazás csak véleménynyilvánító volt, nem kötelező erejű a hivatalos szervek számára, mégsem tehetik meg, hogy nem veszik figyelembe.
ST
(Kuruc.info)