Az eljárás felgyorsítását sürgette az izraeli Simon Wiesenthal Központ egy múlt héten meggyanúsított kilencvenéves eszéki férfi ellen csütörtöki közleményében. Az illető vélhetően a Waffen SS tagja volt, és őrként szolgált az auschwitzi munkatáborban.
A horvát hatóságok egy hete indítottak nyomozást Jakob Denciger (más források szerint Denziger) ellen, akit korábban német ügyészek gyanúsítottak meg "háborús bűnökkel".
A Simon Wiesenthal Központ közleményében sürgette Zágrábot, hogy "gyorsítsa fel a Jakob Denciger auschwitzi őr ellen folyó eljárást". Az intézet vezetője, Efraim Zuroff kijelentette, hogy "azok az emberek, akik őrként szolgáltak az emberi történelem legnagyobb halálgyárában, (...) nem érdemelnek elnézést korukra vagy (fizikai) gyengeségükre való tekintettel".
Denciger az 1950-es évektől 1989-ig az Egyesült Államokban élt üzletemberként, de 1989-ben megfosztották amerikai állampolgárságától "náci múltja miatt". Ekkor költözött vissza szülővárosába, a horvátországi Eszékre.
A horvát hatóságok korábban német és amerikai kollégáik, valamint a Simon Wiesenthal Központ segítségét kérték a Denciger elleni bizonyítékok összeállításához.
(MTI nyomán)