Megszavazták a svájciak a bevándorlás korlátozását a vasárnap megrendezett népszavazáson.
Megérkeztek a svájci népszavazás eredményei: az ország megszavazta a Svájci Néppárt (SVP) kezdeményezte kvótarendszer bevezetését. A minden idők ötödik legnagyobb részvételi arányú voksolásán 50,3 százalék tette le a voksát az SVP indítványa mellett, szemben azzal a 49,7 százalékkal, akik ellene szavaztak. Ezzel a svájci állampolgárok az EU-val való kapcsolatok megromlását is vállalták.
Az igen szavazatok aránya Ticino kantonban volt messze a legnagyobb, ott a lakosság 68.2 százaléka szavazott a munkaerő-beáramlás korlátozása mellett. A legnagyobb mértékben Waadt kanton lakosai álltak ki a jelenlegi, az EU-val való bilaterális egyezményekben rögzített, szabad munkaerő-vállalás mellett.
Svájcban a bevándorlás korlátozásáról és az abortusz finanszírozásáról tartottak népszavazást vasárnap. Az alpesi ország állampolgárait azért hívták e napon az urnákhoz, hogy eldöntsék: visszaállítsák-e a bevándorlási kvótarendszert az Európai Unió polgáraival szemben. Állást kellett foglalniuk abban a kérdésben is, hogy miként finanszírozzák az abortuszt, vagyis a magzatgyilkosság költségeit vonják-e ki a társadalombiztosítási rendszerből.
Az abortusz kérdésében állítólag az előterjesztés elutasítására - vagyis a társadalombiztosítás általi finanszírozás fenntartására - számítanak az előzetes kutatások szerint.
Rövid közleményt adott ki vasárnap este az Európai Bizottság, amelyben sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy Svájcban a szavazók többsége a bevándorlási kvóták visszaállítása mellett tette le voksát.
Közleményében a bizottság arra az álláspontra helyezkedik, hogy a kvóták bevezetése ellentétes a személyek szabad mozgásának elvével az EU és Svájc között.
"Az EU meg fogja vizsgálni ennek a kezdeményezésnek a hatásait Svájc és az EU kapcsolatainak egészére" - fenyegetőzött a brüsszeli testület.
Svájc nem tagja az Európai Uniónak, de kétoldalú megállapodás alapján jelenleg az uniós állampolgárok többsége az alpesi országban is szabadon vállalhat munkát, 2011 óta csak a román és bolgár állampolgárokra vonatkoznak korlátozások, amelyek 2016 május végén szűnnének meg. Az EU-hoz tavaly nyáron csatlakozó Horvátország állampolgáraira egyelőre nem vonatkozik a szabad beutazást és munkavállalást lehetővé tévő egyezmény.
Svájcban a választásra jogosultak mintegy 56 százaléka járult az urnákhoz, és a többség, a szavazók 50,3 százaléka döntött úgy, hogy Svájc állítsa vissza a bevándorlást korlátozó kvótarendszert.
(MTI - HVG nyomán)