Alkotmányellenesnek minősítette a 3 százalékos bejutási küszöböt az európai parlamenti választásokon szerdán a német alkotmánybíróság.
A karlsruhei testület határozata azt jelenti, hogy az európai parlamenti választások történetében Németországban először idén nem lesz bejutási küszöb.
Andreas Vosskuhle, az alkotmánybíróság elnöke a testület határozatát azzal indokolta, hogy a bejutási küszöb sérti a választói jog egyenlőségének, illetve a pártok esélyegyenlőségének az alapelvét.
A május végi európai parlamenti választások előtt több német kis párt, köztük a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD), valamint a Kalózpárt fordult az alkotmánybírósághoz, hangoztatva, hogy a 3 százalékos küszöb rontja esélyeiket.
"Valamennyi választó szavazatának alapjában véve ugyanazon eséllyel kell rendelkeznie " - mondta indoklásában a karlsruhei bírói testület elnöke.
Az öt évvel ezelőtti az európai parlamenti választáson Németországban még 5 százalékos volt a küszöb, azt azonban 2011-ben az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette. Ezt követően a Bundestag a múlt évben úgy határozott, hogy a bejutási küszöböt 3 százalékra csökkenti, több kis párt azonban ezt is megtámadta az alkotmánybíróságnál.
A több mint 700 fős Európai Parlamentbe Németország küldi a legtöbb képviselőt, mintegy százat.
Németország nem az egyetlen uniós tagállam, ahol nem lesz bejutási küszöba májusi EP-választásokon. Nincs ilyen küszöb a többi között Belgiumban, Észtországban, Finnországban, Nagy-Britanniában és Spanyolországban. Több tagállamban ugyanakkor 3, 4 vagy 5 százalék a bejutási küszöb, így 5 százalék Magyarországon is.
(MTI)