Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök csütörtökön visszatért a Fehér Házba, ahol ezúttal Joe Biden amerikai alelnökkel tárgyalt az ukrajnai válság rendezéséről.
A két vezető az ukrán kormány sajtószolgálatának tájékoztatása szerint megvitatta a két ország közötti együttműködés lehetőségeit az amerikai külügyminisztérium javaslatai alapján.
Jacenyuk a Barack Obama elnökkel szerdán folytatott tárgyalásait követően kijelentette, hogy Ukrajna kész egyenlő partnerként tárgyalni Oroszországgal.
Az ukrán kormányfő elmondta, hogy a jövő héten, vagy 10 napon belül Ukrajna alá fogja írni az Európai Unióval megkötendő társulási szerződés politikai részét, mert kormánya nagyon világossá kívánja tenni, hogy "Ukrajna a nyugati világ része és az is marad", és az orosz partnereknek meg kell érteniük, hogy Kijev kész egy újfajta kapcsolatrendszer kiépítésére, amelyben "Ukrajna az Európai Unió része, de Ukrajna jó barátja és partnere Oroszországnak". "Ha (Vlagyimir Putyin orosz elnök) stabilitást, békét és jólétet akar Európában, akkor vissza kell vonulnia és tényleges tárgyalásokat kell folytatnia. Ha azonban át akarja rajzolni a (határ)vonalakat, és alá akarja aknázni az egész nemzetközi biztonságot és felülvizsgálni a második világháború kimenetelét, akkor (az oroszok) tovább fognak haladni" - fogalmazott újságírók előtt Jacenyuk az Obamával lefolytatott megbeszélése után, immár a Fehér Házon kívül a csütörtöki The Washington Times beszámolója szerint.
"Ebben az esetben az (orosz) elgondolás nemcsak a Krím annektálása, de az Ukrajna központi részébe, az ukrán fővárosba irányuló invázió és egy háború elindítása. Az az üzenetem Putyin elnöknek, hogy Putyin úr, bontsa le ezt a falat! A háború, a megfélemlítés és a katonai agresszió falát" - mondta az ukrán miniszterelnök, Ronald Reagan elnöknek a berlini falról Mihail Gorbacsovhoz 1987-ben intézett felszólítását átfogalmazva. "Tárgyaljunk! Nyugodjunk le!" - tette hozzá. A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) újrakezdett tárgyalásokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy kormánya kész végrehajtani a "szükséges, kemény gazdasági reformokat".
Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Kijevben tartózkodó misszió várhatóan pénteken fejezi be tényfeltáró tevékenységét. Arra a kérdésre, hogy reálisak-e az ukrán vezetés azon várakozásai, hogy áprilisra megkaphatják a valutaalap támogatását, kijelentette, hogy az IMF-nek nincs ütemterve. Rice nem kívánta kommentálni Jack Lew amerikai pénzügyminiszternek azt a kijelentését, miszerint az IMF több mint 15 milliárd dollárt folyósíthat Ukrajnának.
Christine Lagarde, a valutaalap vezérigazgatója, aki szerdán fogadta Jacenyukot, közleményében rámutatott, hogy az IMF március 4. óta Kijevben tartózkodó tényfeltáró missziója "jó haladást" ért el. A küldöttség az ukrajnai gazdasági helyzet független felmérését követően ajánlásokat tesz majd a valutaalap vezetésének. Lagarde leszögezte, hogy az IMF "örömmel támogatja Ukrajnát", és ennek legjobb módjáról konzultálni fog a tagsággal és más nemzetközi pénzügyi intézményekkel.
Az ukrán kormányfő csütörtökön felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén.
(MTI nyomán)