A megállapodás aláírása
Az orosz államfő történelmi pillanatnak nevezte a Kremlben kedden mondott beszédében, hogy a Krím félszigeten vasárnap tartott népszavazáson a krími lakosság nagy többséggel az Oroszországhoz csatlakozás mellett döntött.
A krími népszavazás a demokratikus normákkal teljes összhangban zajlott le - jelentette ki az orosz államfő. Bejelentette, hogy benyújtja a javaslatot a törvényhozásnak a Krími Köztársaság Oroszországhoz csatlakozásának elfogadásáról, és az erről szóló orosz-krími megállapodást beterjeszti jóváhagyásra.
Ukrajna orosz lakossága belefáradt az Ukránját több mint húsz éve megrázkodtató, állandó válságba - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Kremlben az orosz törvényhozás tagjai és regionális vezetők előtt mondott beszédében.
"A helyzet másként kezdett alakulni. Újra meg újra történtek kísérletek arra, hogy megfosszák az oroszokat a történelmi emlékezetüktől, időnként az anyanyelvüktől is, és erőszakos asszimiláció alanyaivá tegyék őket" - hangoztatta Putyin.
"Az ukrán-orosz viszony mindig fontos lesz"
Oroszország számára az Ukrajnához fűződő viszony mindig kulcsfontosságú lesz, mindenfajta túlzás nélkül - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Kremlben az orosz törvényhozás tagjai és regionális vezetők előtt mondott beszédében.
Felhívta a figyelmet arra, hogy amikor 1991-ben szétesett a Szovjetunió, Oroszország megbékélt azzal, mert nehéz helyzetben volt. "Az akkori realitásokból kellett kiindulnunk, és építenünk a kapcsolatokat a szuverén Ukrajnával. De az ukrán népet Oroszország mindig testvérnépnek tekintette" - mondta Putyin.
A Szovjetunió szétesése következtében az orosz nép a világ egyik legnagyobb szétdarabolt nemzete lett - hangsúlyozta.
Az orosz államfő emlékeztetett azokra a történelmi eseményekre, amelyek következtében "emberek milliói az egyik országban feküdtek le aludni, de már egy másikban ébredtek fel, nemzeti kisebbséggé válva". Hangsúlyozta, hogy meg kell hozni azokat a döntéseket, amelyek révén végig lehet vinni a számos igazságtalanságtól sújtott krími tatár nemzet rehabilitációját.
Putyin azt is kijelentette, hogy a Krímben mostantól három, egyenrangú nyelv lesz - az orosz, az ukrán és a krími tatár - mivel, mint mondta - "tisztelettel viszonyulunk minden, a Krímben élő nemzetiséghez".
Putyin beszéde után írták alá a Kremlben a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásáról szóló megállapodást:
(MTI nyomán)
Frissítés: Leverték a krími parlament feliratát a Krími Köztársaság és Szevasztopol Oroszországhoz csatlakozásáról szóló államközi megállapodás aláírása után. Az erről készült fotókat Alekszej Jarosevszkij, a Russia Today újságírója tette közzé az Instagramon.
Zoom
Zoom
2. frissítés: Ukrajna nem fogadja el a megállapodást
Ukrajna törvénytelennek tartja, és nem fogadja el azt a Moszkvában kedden aláírt orosz-krími államközi megállapodást, amely szerint a Krími Köztársaság és Szevasztopol csatlakozik az Oroszországi Föderációhoz - közölte a kijevi külügyminisztérium szóvivője.
"A Krím Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló úgynevezett megállapodás aláírása, valamint az orosz elnök ehhez kapcsolódó beszéde ellentmond a jogszerűségnek, a demokráciának és a józan észnek. Putyin beszéde nagyon tisztán jelezte, hogy milyen valós is a veszély, amelyet Oroszország jelent a nemzetközi biztonságra nézve" - írta az ukrán külügyminisztérium szóvivője a Twitteren.
Biden: ez "földfoglalás"
Az Egyesült Államok a jövőben pótlólagos lépéseket tesz a NATO megerősítéséért – mondta kedden Varsóban Joe Biden amerikai alelnök, miután tárgyalt Donald Tusk lengyel kormányfővel. Közben a német kancellár azt nyilatkozta, hogy Oroszország továbbra is tagja a G8 csoportnak, a francia külügyminiszter viszont a tagság felfüggesztéséről beszélt.
Biden a Tuskkal közösen tartott sajtótájékoztatón "földfoglalásnak" nevezte a krími orosz katonai intervenciót, és megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO-szövetségesek biztonságának szavatolása mellett.
Az amerikai alelnök hangsúlyozta, hogy a kollektív biztonsági garanciák továbbra is a NATO alapkövét jelentik.
Közben Barack Obama amerikai elnök európai találkozóra hívta jövő hétre a G7-es országok vezetőit Ukrajna ügyével kapcsolatban – jelentette az AP hírügynökség.
A német kancellár kedden Berlinben megerősítette, hogy Oroszország továbbra is tagja a G8 csoportnak. A hét legfejlettebb ipari államot és Oroszországot összefogó csoporttal kapcsolatban mostanáig csupán az történt, hogy felfüggesztették az oroszországi Szocsiba tervezett csúcstalálkozó előkészítését – mondta Angela Merkel egy sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy tagja-e még Oroszország a csoportnak.
Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a találkozó előkészületeinek felfüggesztésén kívül semmilyen döntést nem hoztak. A német kancellár nyilatkozata előtt nem sokkal viszont Laurent Fabius francia külügyminiszter azt mondta, hogy felfüggesztik Oroszország tagságát a G8-csoportban.
3. frissítés: 110 ezer ember ünnepel a Vörös téren
Még jóvá sem hagyta az orosz törvényhozás a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról kedden aláírt szerződést, a moszkvai Vörös téren és országszerte már ünneplik az eseményt.
Az Együtt vagyunk jelszó jegyében ünnepi koncerttel egybekötött megmozduláson felszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Szerinte a Krím és Szevasztopol "nehéz, hosszadalmas és fárasztó hajózás után visszatérnek a hon kikötőjébe, a szülőföld partjaihoz, az állandó lajstromjelzésük kikötőjébe, Oroszországba".
Az államfő köszönetet mondott a Vörös téren a Krím és a félszigeten eddig is különleges státussal rendelkező Szevasztopol lakosságának "következetes és határozott állásfoglalásukért és akaratuk világos kinyilvánításáért", hogy "Oroszországgal együtt akarnak lenni". Vlagyimir Putyin hozzátette, nagyon aggódnak amiatt, ami Ukrajnában történik, de, mint mondta, hisz abban, hogy a szomszédos ország minden nehézséget le fog győzni.
A moszkvai hatóságok adatai szerint több mint 110 ezer ember gyűlt össze a Kreml fala mellett húzódó történelmi helyszínen, ahol megjelent a krími parlament elnöke, a terület kormányának feje és Szevasztopol polgármestere is. Az államfő és a krími politikusok megszólalását élőben közvetítette az állami hírtelevízió.
A koncerten számos neves orosz előadóművész lépett fel, közöttük a Fekete-tenger partján lévő ukrajnai Odesszából származó Larisza Dolina. A Vörös téri rendezvényen Tatyjana Taraszova világhírű orosz műkorcsolyaedző is beszédet mondott. Azt mondta, Moszkva híres terén ünnepelték annak idején a Szovjetuniónak a II. világháborúban aratott győzelmét, és kijelentette, hogy "most sem engedik a fasizmust előretörni".
A Krím félsziget és Szevasztopol nemzetközileg elutasított csatlakozását több orosz nagyvárosban, így Szentpéterváron, Velikij-Novgorodban és Pszkovban is spontán nagygyűléseken köszöntötték a hatalmon lévő orosz pártok és hazafias szervezetek képviselői és hívei. A Rosszija 24 állami hírtelevízió Dagesztán fővárosából, Mahacskalából, valamint a krími városokból is tudósított az ottani ünneplésről.
A Krími Köztársaság és Szevasztopol vezetőit a Szövetségi Tanácsban is megünnepelték. Valentyina Matvijenko közölte, hogy a jövő hétfőn a felsőházban megjelenik a félsziget és a krími város zászlaja.
(MTI - HVG nyomán)
4. frissítés: összefoglaló: