Az Izraeli Labdarúgó Szövetség címere
Izrael szeretne részt venni a brazíliai labdarúgó világbajnokságon, ha Oroszországot a Krím félsziget visszacsatolása miatt a FIFA kizárja a játékokból. Az Izraeli Labdarúgó Szövetségben azzal indokolják a résztvételi szándékukat, hogy a VB-selejtezőkön Portugália és Oroszország mögött a harmadik helyen végeztek - írja a Jediot Áháronot.
Az Izraeli Labdarúgó Szövetségben abban reménykednek, hogy a Krím félsziget visszacsatolása (pontosabban: visszafogadása) miatt az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok kezdeményezte Moszkva elleni diplomáciai és gazdasági szankciókat hamarosan a sportélet terén is követik a nemzetközi büntető lépések, s ennek keretében a FIFA (amely, mint tudjuk, nem nevezhető antiszemita társulatnak - J.K.) kizárja Oroszországot a Brazíliai Labdarúgó Világbajnokságról.
Zoom
Orosz gólöröm az Izrael elleni 3:1-es VB-selejtezőn Szentpéterváron (Fotó: AP)
Az izraeliek szerint a Moszkva-ellenes szankcióra azért is kerülhet sor, mert a néhai Jugoszláviát is kizárták előbb az 1992-es Eb-ről, majd 1994-es vb-ről az akkori délszláv háborúban betöltött szerepe miatt. (Csak megjegyezzük, hogy a szerbek végiggyilkolászták a Balkán különböző népeit, míg a Krím-félsziget orosz többsége demokratikus népszavazással tért vissza Oroszország kebelére - J.K.) Legutóbb, 2013 szeptemberében, az orosz nemzeti tizenegy 3:1-re legyőzte Izraelt Szentpéterváron, s ezzel a portugálok mellett a csoportjukból kijutottak a brazíliai vb-re.
Júszef el-Kudszi - Kuruc.info