Az orosz állami Gazprom Neft olajipari konszern előrehaladott tárgyalásokat folytat ázsiai ügyfeleivel arról, hogy az olajszállításokat dollár helyett euróban számolják el.
A Gazprom földgázipari konszern olajipari érdekeltsége, a Gazprom Neft a Reuters hírügynökség megkeresésére csütörtökön adott email válaszüzenetében közölte, hogy a dollár ejtésének a gondolata az esetleges újabb nyugati szankciók bevezetése miatt vetődött fel. A Gazprom Neft tárgyalásokat folytatott partnereivel és azok 95 százaléka hajlandó az átállásra. A Gazprom Neft napi 30 ezer hordó olajat szállít ázsiai ügyfeleinek. A Reuters értesülése szerint a Gazprom Neft három japán és egy kínai ügyfele nyilatkozott úgy, hogy kapott megkeresést az ügyben. Kettő közülük még foglalkozik a javaslattal, egy pedig közölte, hogy korábban is euróban egyenlítette ki a számlát, és nem lát benne semmi problémát.
Vlagyimir Putyin elnök arra sürgette az orosz vállalatokat, hogy az Európával és az Egyesült Államokkal elmérgesedő viszony miatt forduljanak inkább az ázsiai piacok felé. Igor Szuvalov első miniszterelnök-helyettes pedig csütörtökön közölte, hogy Oroszországnak megvannak a potenciális energiaipari együttműködő partnerei a nyugati olaj- és gázkereskedelem kiváltására. A Voice of Russia, az orosz kormány nemzetközi rádió műsorszóró szolgáltatásának hírportálja egy március végi cikkében azt írta, hogy Oroszország bedöntheti a dollárt és vele együtt akár az amerikai gazdaságot is, ha euróban vagy jüanban kezdi értékesíteni olaját.
Egy ilyen lépés az európai országoknak is kedvezne - mutatott rá a hírportál -, mivel nem kellene a devizapiacokon szert tenniük az olaj- és földgázvásárlásokhoz szükséges dollárra. Oroszország erős energiapiaci szereplő, elsősorban Európában. Olaj- és gázszállításait vásárlói dollárban, és csak elenyésző részben euróban egyenlítik ki. Oroszország erősíti azokat a devizákat, amelyeket fizetőeszközként fogad el olaj- és gázszállításai ellenében. A globális energiapiaci "játékszabályok" már régóta érvényben vannak és Oroszország el is fogadta azokat. Mivel azonban saját nyersanyagkészleteit értékesíti, a szabályokat akár meg is változtathatja. A Rosneft és a Gazprom állami vállalatok 2008-ban már meg is vizsgálták egy ilyen lépés lehetőségét. Ilyesmire azonban természetesen csak szélsőséges helyzetben kerülhetne sor - írja a Voice of Russia.
(MTI)