Talán még sincsen minden veszve Németországban sem: a fiatal németek ugyanis kevésbé agymosottak, mint az idősek. A Szövetségi Diszkriminációellenes Központ friss közvélemény-kutatásának adatai szerint a 24 és 35 év közötti németek 32%-a nem hallott semmit az úgynevezett roma holokausztról.

Erősíteni kell a "romák integrációját"
A fülsüketítő – habár elsősorban a zsidókra koncentráló – propagandakampány ellenére a megkérdezett fiatal korosztályhoz tartozó személyek 19%-a még arról sem hallott, hogy a “nácik” egyáltalán üldözték volna a cigányokat. A 65 éven felüli népesség körében 9% azoknak az aránya, akik semmit sem tudnak a cigányokat a nemzetiszocialista korszakban ért megkülönböztető intézkedésekről.
A vizsgálat körébe bevont németek 91%-a feltétlenül szükségesnek ítéli a „romák integrációjának erősítését”, 83%-uk pedig úgy véli, a legfontosabb az lenne, hogy megkönnyítsék a cigányok számára a munkavállalást. Ugyanakkor a megkérdezettek 80%-a sürgős feladatnak tartja a segélyekkel történő visszaélések megszüntetését. A közvélemény-kutatás egyelőre még csak előzetes adatai szerint 34% azoknak az aránya Németországban, akik szerint a cigányok ügyében az egyedül célravezető megoldás: a határozott rendőri fellépés velük szemben.
Perge Ottó - west-info.eu nyomán