Soha nem volt még olyan népszerűtlen a francia köztársasági elnök, mint jelenleg: Francois Hollande tetszési mutatója 18 százalékon áll, miközben a múlt héten kinevezett új kormányfő, Manuel Valls 58 százalékos népszerűségnek örvend - derül ki az Ifop közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet vasárnap ismertetett a Le Journal du dimanche című hetilap.
Franciaországban még soha nem volt példa arra, hogy az államfő és a miniszterelnök tetszési mutatója között negyven pontos legyen a különbség.
Francois Hollande a múlt havi felmérés óta öt pontot veszített, s 2012 májusi elnökké választása óta 18 százalékkal most áll a legalacsonyabban a tetszési mutatója. Az V. köztársaság 1958-as kikiáltása óta - amióta közvetlenül választják meg a franciák a köztársasági elnöküket - még soha ennyire nem volt népszerűtlen az államfő.
Manuel Valls, aki a két héttel ezelőtti baloldali vereséggel végződő helyhatósági választásokat követően váltotta Jean-Marc Ayrault-t a kormány élén, viszont 58 százalékponttal a legnépszerűbb miniszterelnöknek számít.
Az 51 éves katalán származású politikus, aki az előző kormány belügyminisztere volt, a Szocialista Párt jobbszárnyához tartozik, s karizmatikus személyiségével ugyanolyan népszerű az ellenzéki oldalon, mint a mérsékelt baloldal kormánypárti táborában.
A kormányfő személye ugyanakkor a szélsőbaloldal által szombaton a "megszorítások ellen az egyenlőségért és a vagyonmegosztásért" rendezett tüntetés egyik célpontja volt, Valls ugyanis egy személyben testesíti meg Hollande tervezett liberális gazdaságpolitikai irányváltását, amelynek keretében az új kormányzat fő feladata a vállalati adóterhek és az állami kiadások csökkentése, a beruházások ösztönzése és a foglalkoztatás javítása érdekében.
A reprezentatív felmérés április 4. és 12. között 1909 nagykorú francia telefonos megkérdezésével készült.
(MTI)