A spanyolországi Castrillo Matajudíos nevű faluban mindössze 60 család él, de a település mintegy fél évezrede használt nevét zsidó elvárásoknak megfelelően nemsokára átkeresztelik, mert a helységnévben az "öld a zsidót" (matar judios) összetétel is szerepel. A névváltoztatás kezdeményezője a falu polgármestere - írja pénteki számában a Diario de Burgos című helyi újság.

A helységnévváltozást nemsokára a birkák is tudomásul veszik

A falu címere
A spanyolországi Burgos tartománybeli Castrillo Matajudíos (vagy másképpen: Castrillo de Matajudíos, 'öld a zsidót vár') falunak mindenképpen nevet kell változtatnia, még akkor is, ha a település címerében két Dávid-csillag is szerepel. A Diario de Burgos című helyi újság szerint Lorenzo Rodríguez Pérez polgármester, az átkeresztelés kezdeményezője, nagypéntekre (!) falugyűlést hívott össze, amelyen szavazásra bocsátja a javaslatát, hogy a falu lakossága hagyja jóvá névváltoztatást. A településvezető elképzelése szerint a jelenlegi, már mintegy félezer éve meglevő Castrillo Mutajudíos nevet átkeresztelnék a szerinte jóval rokonszenvesebben hangzó Castrillo Mota de Judíos-ra, amelynek jelentése: "Zsidók hegyének vára".
Lorenzo Rodríguez Pérez, a vitatott nevű falu polgármestere a falugyűlésen várható esetleges elégedetlenség előzetes leszerelésére az idézett újságnak elmondta, hogy a tervezett névváltoztatással tulajdonképpen visszatértének a gyökerekhez, mert a települést a spanyol inkvizíció koráig hivatalosan úgy hívták, amiképpen most ő akarja átkeresztelni, pontosabban visszakeresztelni. Ha valaki az egyelőre még Castrillo Matajudíosnak nevezett faluban jár, mindenképpen térjen be a csodálatos szépségű Szent István-templomba.

A Szent István-templom tornya
Júszef el-Kudszi - Kuruc.info