Rekord mennyiségben foglaltak le fegyvereket a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban, a gyártók és kerekedők közül 15-en vannak már őrizetben - jelentette a China Daily című angol nyelvű napilap hétfőn.
A tekintélyes fegyverarzenál különféle lőfegyverek, gépkarabélyok, puskák, pisztolyok és kések széles választékából áll. A rajtaütést négy hónapos nyomozás előzte meg, a bűnbanda 27 városra, illetve tartományra kiterjedő üzleti tevékenységet folytatott.
A családi vállalkozásban működő csoport székhelye a Hunan tartományi Saotung városban volt, raktáraikban eddig mintegy 15 ezer lőfegyvert és 120 ezer, a mérete és tulajdonságai alapján veszélyesnek minősülű kést, szúró- vágófegyvert tároltak. Néhány íj is volt köztük.
A szakértők elmondása szerint a fegyverek emberélet kioltására alkalmasak, még ha a gépkarabélyok lőtávolság legfeljebb 200 méter is volt, a pisztolyoké pedig 30-50 méter. Alapanyaguk vas, lőszerük acélgolyó. A kések és tőrök rozsdamentes acélból készültek, rendkívül élesek és hegyesek.
A rendőrség egy rablásnál használt fegyver alapján kezdett nyomozni és talált rá először a közvetítőre, majd a bűnözői csoportok raktáraira, amelyeknél - a rendőrök elmondása szerint - rendkívül sűrű volt a forgalom.
Tavaly ősszel Kína 164 városában körülbelül 130 ezer lőfegyvert, köztük légfegyvereket, továbbá mintegy 670 ezer utánzatot és 460 ezer tiltott pengeméretű kést, valamint nagy mennyiségű, raktárakban talált detonátort tettek véglegesen használhatatlanná.
A 2012. évi kampány során 670 titkos, illegális fegyverüzemet, vagy elosztóhelyet fedezett fel a rendőrség, 160 ezer fegyvert és 2780 tonna robbanóanyagot foglalt le. Nagyjából 360 bűnszövetkezet bukott le, s 20 ezer embert vettek őrizetbe.
A közbiztonsági minisztérium adatai szerint 2009 és 2013 között a fegyverrel elkövetett bűncselekmények száma 35 százalékkal csökkent. Elkövetőiket általában halálra ítélik.
A kínai törvények szerint illegális fegyverbirtoklásért három évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki. 2008 óta a veszélyesnek ítélt kések vásárlóit be kell jelenteni. Az országban ugyanakkor azok, akik fegyverhez szeretnének jutni, megtalálják a módját, előfordul, hogy az interneten "rejtjeles" üzenetekben kínálják megvételre őket.
A népi Kína kormánya 1966-ban rendelte el a teljes tilalmat a fegyverbirtoklásra, beleértve az utánzatokat is. Nem hivatalos források szerint a döntésre az után került sor, hogy gyerekek egy verébre célozva belőttek a Népi Gyűlés Házának, vagyis a parlament épületének Tienanmen téri ablakán.
(MTI)