Még mindig nem sikerült eloltani a tüzet a Chile középső részén fekvő Valparaiso városában, ahol vasárnap éjjelig több mint kétezer ház égett le, és több mint tízezer embert kellett kitelepíteni. A halottak száma tizenkettőre nőtt. Több mint ötszáz sérültet ápolnak kórházban, legtöbbjüket füstmérgezéssel – közölte a chilei belügyminiszter.
A tűzvész szombat délután tört ki. A lángok vasárnap éjjel olyan területeken is újra fellobbantak, ahol egyszer már sikerült eloltani. A tűzoltók munkáját szél nehezíti.
A 42 dombtetőre épült, 250 ezer fős városban mostanra hat dombon teljesen hamuvá váltak a nagyrészt fából épített lakónegyedek, köztük egy olyan is, ami alig néhány tömbre fekszik a chilei parlament épületétől.
A mentésben 1250 tűzoltó, rendőr és erdőőr vesz részt, a város utcáin pedig a chilei hadiflotta kétezer haditengerésze járőrözik, hogy fenntartsa a rendet és megakadályozza a fosztogatásokat. Az oltást húsz helikopter és több repülőgép segíti.
Több mint hatvan év óta ez a mostani a legnagyobb tűzvész a festői szépségű chilei városban, amelyet tíz éve, 2004-ben a világörökség részének nyilvánított az UNESCO. 1953-ban ötven ember halt meg, és a város több dombján is leégett az összes ház.
A katasztrófa miatt a helyszínre utazott Michelle Bachelet elnök, aki hatalmas tragédiának nevezte a tűzvészt.
(MTI)