Megnyitotta kapuit a hét végén Szlovénia első "roma" étterme Mariborban, az ország második legnagyobb városában, ahol mintegy kétezer cigány él. A hagyományos cigány ételeket kínáló Romani Kafenava hétvégenként élő zenével és tenyérjóslással várja a vendégeket. A projekt ötletgazdája, Stefan Simoncic szerint az étterem segít jobban megismertetni a "roma kultúrát" a betérő vendégekkel, egyszerre kínálva számukra kulturális és kulináris élményt.
Mint aláhúzta, az étterem azzal a szándékkal született, hogy közelebb hozza egymáshoz a többségi és a cigány társadalmat. A vendéglő tizenöt embernek biztosít munkát, akiknek többsége a helyi cigány közösséghez tartozik. Simoncic ugyanakkor "türelemre intette" a vendégeket, mondván, hogy a személyzet tagjai nem profik - jó részük az iskoláit sem fejezte be -, így időbe telik, amíg némi tapasztalatra tesznek szert.
A vendéglő megnyitása egészen tavaly őszig kétséges volt, mivel a város egyik szervezete ellenezte a projektet a "romák problémás helyzete" miatt. Simoncic szerint azonban mostanra sikerült tisztázni az összes "félreértést". A szerencsés Szlovéniában jelenleg nagyjából csak tízezer cigány él.
Az étlapon nem szerepel sertéshús, mert a szlovéniai cigányok többsége a muzulmán vallású Koszovóból vándorolt be az 1980-as években. A "szociális kezdeményezés" természetesen 300 ezer eurós (kb. 92 millió forint) támogatást kap az Európai Szociális Alaptól és a szlovén munkaügyi, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumtól egészen 2015-ig. Az étteremnek ezt követően a saját erejéből kell megélnie a piacon.
(MTI nyomán)