Moszkva-barát fegyveres szakadárok hatalmukba kerítették szerdán a donyecki városházát, eközben folytatódott az ukrán "terrorellenes" művelet Kelet-Ukrajnában. Ennek során az ukrán erők állítólag  orosz deszantosokat azonosítottak Szlovjanszkban és Kramatorszkban, visszaszerezték a kramatorszki katonai repülőtér ellenőrzését, később viszont több egységüket feltartóztatták a szeparatisták.
Az UNIAN hírügynökség szerint szerda reggel egy harkivi szakadár egység mintegy húsz állig felfegyverzett tagja hatolt be a donyecki kormányzati épületbe, és azt követelték a kijevi hatalomtól, hogy rendezzen népszavazást Donyeck megye jogállásról. Vezetőjük, Olekszandr Zaharcsenko leszögezte, hogy addig maradnak ott, amíg nem teljesülnek követeléseik.
Eközben kijevi bejelentés szerint az ukrán "terrorellenes" művelet keretében orosz deszantosokat azonosítottak Donyeck megyében. Az orosz fegyveresek a Kupjanka-1 légideszantos csapatok 45. ezredéhez tartoznak, amelyeknek az állandó állomáshelye Moszkva környékén van - mondta Vitalij Jarema ukrán első miniszterelnök-helyettes.
Szerdára virradó éjjel az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója elmondta, hogy az ukrán erők visszaszerezték Kramatorszk katonai repülőterének ellenőrzését, és az akcióban foglyul ejtettek több oroszbarát szeparatistát. A nap folyamán a sajtó helyszínen tartózkodó munkatársai arról számoltak be, hogy a szakadárok Kramatorszkban símaszkos fegyveresek segítségével feltartóztatták és elfoglalták a terrorellenes műveletben részt vevő erőknek a városba behatoló hat páncélozott harcjárművét, és kitűzték rájuk az orosz zászlót. Ezt az ukrán védelmi minisztérium először tagadta, majd később elismerte a történteket, és közölte, hogy helyi lakosok "orosz felforgató terrorista csoportok tagjainak" segítségével foglalták el a harcjárműveket, amelyekkel a közeli Szlovjanszk település felé indultak.
Szerda délután az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítói is jelentették, hogy egy ukrán hadoszlop katonái letették a fegyvert az őket feltartóztató oroszbarát szakadárok előtt Kramatorszkban, majd visszafordultak. Más jelentések szerint viszont három páncélozott gyalogsági harcjárműnek sikerült kitörnie a szakadárok gyűrűjéből.
(MTI nyomán)