Putyin elnök "erősen reméli", hogy nem kell az orosz hadsereget Ukrajnába vezényelni - ezt a burkolt figyelmeztetést tette Kijev felé az orosz államfő egy csütörtöki élő televíziós műsorban, amelyben betelefonálók kérdéseire válaszolt.
Az orosz elnök nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy orosz csapatokat kell küldeni Ukrajnába, de hangoztatta, reméli, erre nem lesz szükség.
"Emlékeztetnék arra, hogy a Szövetségi Tanács (a parlament felsőháza) felhatalmazott a fegyveres erők bevetésére Ukrajnában" - mondta Putyin. Hozzátette rögtön, "igazán remélem, hogy nem kell ezt a jogot gyakorolni, és képesek leszünk politikai-diplomáciai eszközökkel rendezni ezeket a sürgető kérdéseket".
Nem sokkal korábban az orosz államfő először ismerte el, hogy a félsziget Oroszországhoz csatlakozását megelőző eseményekben, így a március 16-án tartott népszavazás biztosításában részt vettek az orosz katonák.
Azt mondta, "az önkéntesek háta mögött korrekt módon, de határozottan és professzionálisan cselekedtek az orosz katonák, hogy lehetővé tegyék a krími népszavazás szabad lebonyolítását, és megakadályozzák, hogy a lakosság ellen fegyvert használjanak".
Vlagyimir Putyin azt is közölte, Oroszország nem tervezte a Krím félsziget bekebelezését és azt sem, hogy ott katonai műveleteket hajtson végre. Azt mondta, országa kész volt "a kialakult geopolitikai realitások közepette" építeni kapcsolatait (Ukrajnával), de "az orosz nyelvű lakosságot fenyegető valódi veszélyek indították arra, hogy cselekedjen".
(MTI nyomán)