Automata gépkarabélyokkal felfegyverzett oroszbarát szakadárok elfoglaltak a tévétornyot csütörtökön a Donyeck megyei Szlovjanszkban - jelentették a helyszínről tudósító újságírók.
A TSzN ukrán televízió tudósítója közölte, hogy a fegyveresek behatolása óta nincs kapcsolat a televíziós átjátszóállomás munkatársaival. A Novosztyi Donbassza helyi hírportál tájékoztatása szerint ebből a tévétoronyból sugározzák a rádiós és televíziós adásokat Szlovjanszkon kívül a környező településekre, Kramatorszkba, Horlivkába és Makiivkába is, azaz Donyeck megye északi részében, ahol a leginkább feszült a helyzet.
A kelet-ukrajnai állapotokról is folyamatos tudósításokat adó ukrán Ötös hírtelevízió hullámhosszán jelenleg az orosz Rosszija 24 televízió adása fogható. Egyelőre a többi ukrán csatornát még nem kapcsolták le.
Eközben szintén helyszíni jelentések szerint oroszbarát tüntetők egy csoportja megjelent a donyecki nemzetközi repülőtér épületében. Az Osztrov helyi hírportál szerint egyelőre semmilyen aktív tevékenységbe nem kezdtek, a repülőtér a szokott rendben működik. Az épületben és környékén mintegy százan tartózkodnak, viszont folyamatosan érkeznek újabbak hozzájuk. A reptér környékén a szeparatisták jelképével, a fekete-narancs sávos orosz cári György-szalaggal feldíszített autók köröznek. Fegyvereket egyelőre nem láttak a szakadároknál.
A donyecki megyei adminisztráció épületét megszálló szeparatisták - tartva a kijevi hatalomellenes tüntetésekben részt vevő radikális Jobboldali Szektor aktivistáinak Donyeckbe érkezésétől - korábban már többször bejelentették, hogy blokád alá vonják a repteret.
(MTI)