Nagy port kavart Laurent Wauquiez francia politikus tévéinterjúja, amelyben a volt nemzetgazdasági miniszter kritizálta Luxemburg uniós tagságát. Az egészen meghökkentő kijelentés a luxemburgi politikusok közt is kiverte a biztosítékot, Jean-Claude Juncker kampányútjáról üzent Wauquiez-nek, míg a miniszterelnök Xavier Bettel inkább nem is kommentálta a politikus véleményét.
Laurent Wauquiez-től hangos a luxemburgi sajtó: a neves francia politikus véleménye szerint a Nagyhercegségnek nincs helye az Európai Unióban. Az egészen szélsőséges vélemény egy francia tévéműsorban hangzott el, amelyben során Wauquiez uniós reformötleteit vázolta.

Laurent Wauquiez
A politikus az EU integrációtörténeti bakijának tarja a bővítési folyamatot, szerinte a ma 28 tagot magában foglaló szervezet a bővüléssel legnagyobb erényét, a homogenitást adta fel. Ez önmagában még nem meglepő kijelentés, ugyanakkor a volt miniszter továbbment: Wauquiez az alapító hatok formájában képzelné el a működőképes integrációt, ugyanakkor Luxemburg nélkül.
Kattintson és nézegessen képeket is!
Az Európai Unió „szíveként” Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia, illetve Olaszország együttműködése meghatározó, ebbe a szerkezetbe pedig szerinte nem fér bele Luxemburg. Wauquiez mindezt azzal indokolja, hogy Európa leggazdagabb országa nem több mint egy mesterséges állam, egy adóparadicsom, amely az évek alatt elvesztette politikai és kulturális tekintélyét. A koherencia hiánya gyakran emlegetett defektje az EU-nak, ugyanakkor szinte példátlan, hogy egy alapító állam tagságát kérdőjelezzék meg, így nem csoda, hogy a luxemburgi politikai elitet is felkavarta a Wauquiez interjú.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker kampányútjáról nyilatkozva teljesen elfogadhatatlannak nevezte a kijelentést. Az Európai Bizottság elnökjelöltjét meglepte „az ilyen mértékű butaság”, ugyanakkor Juncker leginkább azt fájlalja, hogy Wauquiez személyében éppen egy néppárti politikus szólt oda hazájának.
A volt luxemburgi miniszterelnök sérelme nem alaptalan, hiszen a rendkívül húzós kampányidőszakban egész Európa azt lesi, hol követnek el hibát az uniós pártok, Wauquiez kritikája pedig rendkívül kínos a legnagyobb uniós párt számára. Juncker mindenesetre inkább a néppárti kampányra koncentrál, s a tőle megszokott őszinteséggel azzal a megállapítással zárta a témát, hogy „Ez az egész szánalmas”.
Junckerrel ellentétben a luxemburgi politikai elit jelentős része ennyire könnyen nem lépett túl a történteken, Charles Goerens EP-képviselő egyenesen Wauquiez pártjának, az Unió egy Népi Mozgalomért (UMP) bocsánatkérését követelte. A Jean Francois Copé vezette francia párt nyilatkozatban közölte: Wauquiez kijelentése semmiképp sem a párt hivatalos álláspontját tükrözi. Ennek ellenére a várt bocsánatkérés francia részről elmaradt, mindössze a globális UMP föderáció luxemburgi képviselete nevében született hivatalos állásfoglalás, amely a hatok nélkülözhetetlen részeként nevezi meg a Nagyhercegséget..
(Kitekintő.hu)